Arhim. Paisie Teodorescu: Cum se va desfășura sărbătoarea Sf. Ioan Gură de Aur la Paraclisul CMN

Arhimandritul Paisie Teodorescu, Vicar Patriarhal și slujitor la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului (CMN), a transmis pentru Basilica.ro câteva precizări privind importanța sărbătorii de vineri și modul în care se va desfășura evenimentul pe Dealul Arsenalului.

Cel mai mare exeget și Ziua Bibliei

„Sfântul Ioan Gură de Aur s-a considerat pe sine, înainte de toate, păstor de suflete și abia apoi învățător sau teolog al dogmelor. Ca păstor de suflete, el a învățat pe credincioși ce înseamnă, în realitate, transpunerea noțiunilor de credință în viață. Și-a asumat, precum Sfinții Apostoli, precum Sfântul Apostol Pavel, sarcina propovăduirii Evangheliei. De aceea, el este socotit cel mai mare exeget sau interpret al Sfintei Scripturi”.

„El a iubit Scriptura, a citat-o, a explicat-o, a comentat-o și a recomandat permanent citirea acesteia. Nu întâmplător, în ziua de cinstire a Sfântului Ioan Gură de Aur, 13 noiembrie, este serbată și ziua Bibliei”, a amintit Arhim. Paisie.

Principalele momente ale sărbătorii, în spații deschise

Părintele a precizat că anul acesta în contextul pandemiei actuale, „sărbătoarea Sfântului Ioan Gură de Aur, hramul de toamnă al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, se va desfășura respectând cu strictețe măsurile sanitare impuse de autorități, precum și normele recomandate de Patriarhia Română”.

„Principalele momente ale sărbătorii Sfântului Ioan Gură de Aur la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului sunt organizate în spații deschise. Slujbele vor fi oficiate la altarul de vară, iar credincioșii care vor participa în curtea lăcașului de cult, sunt deja obișnuiți să respecte măsurile sanitare necesare”.

„De asemenea, racla cu moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur va fi scoasă pentru închinare în pridvorul bisericii și va fi protejată cu un capac dintr-un material care permite o igienizare permanentă”, a spus părintele vicar patriarhal.

Voluntarii Paraclisului CMN

Pentru organizarea hramului avem bucuria de a avea și ajutorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, a adăugat Arhim. Paisie.

„Încă de la începutul acestei pandemii, ei s-au implicat în activități de ajutorare a persoanelor afectate de epidemie: familii numeroase, copii, vârstnici, persoane cu dizabilități ori aflate în situații de risc, ajutând cu produse de igienă, dezinfectanți, măști sanitare, pachete cu alimente de primă necesitate și, mai ales, cu suport moral, spiritual, de încurajare și speranță”.

„Pentru că, așa cum era de așteptat, odată cu această criză de sănătate a apărut și frica sau teama în mijlocul oamenilor. Teama de îmbolnăvire a noastră sau a celor dragi nouă, teama de efectele secundare pe termen lung, pierderea locului de muncă și alte efectele economice pe care deja le simțim”.

Momente de încurajare spirituală în lupta cu această pandemie

Vorbind în continuare despre efectele pandemiei, părintele a spus că „Frica sau teama aceasta, care se poate transforma ușor în panică sau chiar în factor de risc pentru sănătate, nu o putem învinge decât prin credință”.

„Iar credința o dobândim prin rugăciune către Dumnezeu și sfinții Săi, care ne vor ajuta să depășim această încercare și să lucrăm faptele bune ale credinței spre mântuirea noastră”.

„De aceea, dorim ca sărbătoarea Sfântului Ioan Gură de Aur să ofere credincioșilor momente de binecuvântare, de bucurie sufletească și speranță, de încurajare spirituală în lupta lor cu greutățile vieții, inclusiv cu această pandemie”.

„Așa cum ne învață Preafericitul Părinte Patriarh Daniel trebuie să fie deodată respectate atât sărbătoarea credinței, cât și sănătatea fizică și spirituală a oamenilor, ca daruri ale lui Dumnezeu, care trebuie păstrate și cultivate cu responsabilitate”, a mai spus Arhim. Paisie Teodorescu.

Cinstitele moaște ale Sfântului Ioan Hrisostom de la Paraclisul Catedralei Naționale vor fi scoase în pridvorul paraclisului joi dimineață. Vezi programul sărbătorii Sf. Ioan Gură de Aur la Paraclisul CMN.

Foto: arhivă Basilica.ro

Sursa: Basilica.ro