Cât cântărește crucea mare care va fi montată pe Catedrala Națională și ce provocări implică instalarea ei

Ing. Gabriel Pușcoiu, manager de proiect la compania Felbermayr, a explicat pentru Trinitas TV în ce constă montarea și operarea noii macarale care va fi folosită pentru instalarea crucii mari de pe Catedrala Națională, care cântărește 7 tone.

A fost nevoie de un proiect special, la care s-a început lucrul cu un an și jumătate în urmă, a explicat specialistul. Inginerii au făcut calcule pentru a decide ce tip de macara să aleagă și unde să amplaseze utilajul.

A fost aleasă o macara mobilă, cu șenile, care are capacitatea de ridicare de până la 600 de tone. Săptămâna aceasta a început aducerea componentelor ei pe șantierul catedralei, iar montarea macaralei va fi încheiată la finele săptămânii.

Asamblarea macaralei necesită multă experiență

„Ca să aducem această macara în șantier e nevoie de circa 80 de camioane echivalente de 20 de tone”, a precizat ing. Gabriel Pușcoiu.

Brațul macaralei are 147 de metri lungime, cu posibilitatea de prelungire cu 12 metri. „Acest echipament va fi capabil de o rază de acțiune de circa 70 de metri și 140 de metri la cârlig.”

La montaj lucrează oameni cu minimum 15 ani experiență în domeniu.

„Sunt utilaje complexe, care sunt operate, spunem noi, de oameni cu experiență și inteligență”, a adăugat inginerul, fără falsă modestie.

Săptămâna viitoare este programată demontarea actualei macarale, cea fixă, de tip turn, folosită până în prezent pentru realizarea lucrărilor de construcție. Crucea va fi apoi montată cu noua macara.

Montarea crucii va depinde de intensitatea vântului

Crucea va fi montată pe turla principală a Catedralei Mântuirii Neamului. Aceasta este denumită și Turla Pantocrator, pentru că, în toate bisericile, la interior, în cupola turlei principale, este pictat Iisus Hristos Pantocrator (Atotțiitorul).

Durata montării propriu-zise a crucii pe turlă este greu de estimat.

„Nu știm câte zile va dura exact, pentru că macaraua în configurație așa de mare este foarte sensibilă la vânt. De exemplu, producătorul spune că, la peste 7 metri pe secundă, nu mai e voie să mai faci ridicări”, a spus ing. Gabriel Pușcoiu.

„Sperăm că vom avea o săptămână cu vreme bună, fără vânt și vom reuși până la sfârșitul săptămânii viitoare să închidem ridicările importante.”

Catedrala Mântuirii Neamului în cifre

  • 350.000 de nume ale eroilor români cunoscuți din toate timpurile sunt în piciorul Sfintei Mese;
  • 25.000 de metri pătrați va avea suprafața totală pictată în mozaic;
  • 10.000 pietricele (tesere) pentru fiecare metru pătrat de pictură;
  • 406,98 metri pătrați are iconostasul, cel mai mare iconostas ortodox din lume;
  • 392 ferestre;
  • 120 metri înălțime;
  • 27 uși comandate electric, cu sistem de siguranță în caz de incendiu.

Donează

  • Online, direct pe site-ul pictamcatedrala.ro, selectând unul dintre cele două butoane, care vă vor direcționa spre secțiunea de plată cu cardul în moneda aleasă de dumneavoastră, LEI sau EURO.
  • Direct la orice unitate de cult din cadrul Bisericii Ortodoxe Române urmând a primi chitanță personalizată cu mențiunea „Pentru pictura Catedralei Naționale”.
  • Prin SMS la 8822 cu mesajul Pictura în valoare de 2 EUR (nu se aplică TVA) valabil în: Vodafone, Orange și Telekom.
  • Prin depunere de numerar sau virament bancar în următoarele conturi BCR ale Patriarhiei Române:

Cont pictura în lei: RO91RNCB0075004895030395
Cont pictura în euro: RO64RNCB0075004895030396
Cont pictură în dolari: RO26RNCB0075004895030110

  • Prin redirecționarea a până la 3,5% din impozitul pe venit, completând formularul 230.

Alte informații

Tel.: 0799.887.955
Email: ctitoratcatedralaneamului.ro

Din aceeași categorie