Catedrala Naţională este împodobită la exterior cu Crucea Sfântului Andrei

Turla Principală a Catedralei Naționale este împodobită la exterior cu Crucea Sfântului Andrei. Elementele decorative din piatră sunt montate la baza acesteia, a spus inginerul Vlad-Florin Popescu.

Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României, a fost ales ocrotitorul spiritual al Catedralei Naționale. Hramul principal este Înălțarea Domnului (Ziua Eroilor).

La Turla Principală sau Pantocrator au loc și placări cu piatră la ancadramentele ferestrelor de la cota +92 m și la arcadele peste coloanele mari ale Turlei.

Apoi, inginerul a prezentat pentru Basilica.ro lucrările care se execută la Turla Clopotniță.

„S-au montat grilele de închidere a incintei unde sunt clopotele și se lucrează la ancadramentele de piatră de la ferestrele de la cota +52 m”.

„Tot la partea superioară a Turlei Clopotniță se lucrează la finisajul prefabricatelor și la montajul elementelor de ancorare pentru alpiniști”.

Turlele secundare 1 și 2

Finisarea elementelor prefabricate de la partea superioară și montajul elementelor de ancorare pentru alpiniști se realizează și la turlele secundare 1 și 2, situate în imediata apropiere a Turlei Clopotniță.

Între Turla Clopotniță și turlele secundare adiacente 1 și 2 au loc și placări cu piatră.

O lucrare întâlnită la Turla Clopotniță și turlele secundare 1 și 2, montajul elementelor pentru alpiniști, este în desfășurare la acoperișul pentru pronaos.

Interior/exterior

Sub cota +45 m, pe partea de sud a Catedralei Naționale, se lucrează la ancadramentele mari din piatră, din jurul ferestrelor.

La interior se lucrează la mozaic la peretele rotund din spatele altarului, iar la exterior, la baza lăcașului de cult, se adaugă elemente prefabricate și zidării de placare la părțile laterale ale rampelor și structurilor adiacente, a mai precizat inginerul Vlad-Florin Popescu.

Mai multe imagini cu Catedrala Națională la început de noiembrie vor fi disponibile în curând pe conturile de socializare Basilica.ro și pe site-ul catedralaneamului.ro.

Foto credit: Basilica.ro / Iulian Dumitrașcu

Sursa: Basilica.ro