Catedrala Națională: Mozaicul cu Sf. Chir și Ioan este darul preoților de caritate din Arhiepiscopia Bucureștilor

Cei 62 de preoți de caritate din Arhiepiscopia Bucureștilor au strâns aproximativ 17.000 de euro pentru realizarea mozaicului care îi reprezintă pe Sfinții Doctori fără de arginți Chir și Ioan la Catedrala Națională.

Inițiatorul proiectului este Părintele Alin Nica, coordonatorul preoților de caritate din Arhiepiscopia Bucureștilor, iar colecta se desfășoară cu binecuvântarea Părintelui Patriarh Daniel.

Darul preoților de caritate din București și județele Ilfov și Prahova este simbolic în Anul omagial 2024, dedicat, în Patriarhia Română, pastorației și îngrijirii bolnavilor.

Pictura este deja instalată pe peretele sudic al Catedralei Mântuirii Neamului.

Sfinții doctori fără de arginți Chir și Ioan

Sfinții Chir și Ioan, pomeniți în data de 31 ianuarie, au trăit în vremea Împăratului Dioclețian (sec. II – III). Sfântul Chir era medic, dar îi vindeca pe bolnavi și cu ajutorul rugăciunii, propovăduind cuvântul lui Dumnezeu. Sfântul Ioan era soldat, dar, întâlnindu-l pe Sf. Chir, a devenit ucenicul lui.

Amândoi L-au mărturisit pe Hristos în fața guvernatorului păgân al Siriei, care a poruncit să li se taie capul.

În secolul al VII-lea, Sf. Sofronie al Ierusalimului a fost vindecat de o boală la ochi, după ce i s-au arătat cei doi sfinți: Sf. Chir i-a vindecat un ochi cu semnul Sfintei Cruci, iar, imediat după aceea, Sf. Ioan i-a redat complet vederea, sărutându-i celălalt ochi. Drept mulțumire, Sfântul Sofronie a scris o lungă istorisire a minunilor acestora.

Mai multe comunități au ales să strângă fonduri, după puteri, pentru susținerea anumitor icoane de la Catedrala Mântuirii Neamului. De exemplu, în 2021, Mitropolitul Laurențiu al Ardealului a donat pentru reprezentarea Sf. Mc. Laurențiu, Arhidiaconul, în altarul catedralei. „Catedrala Națională este și a mea”, a declarat Înaltpreasfinția Sa.

Un cor de copiii a susținut concerte, alți copii și-au licitat lucrările realizate la atelierul de pictură, iar unele comunități parohiale și monastice și-au ales câte un sfânt ocrotitor pentru al cărui mozaic au donat: Catedrala Patriarhală, Catedrala Mitropolitană „Sf. Spiridon” – Nou din Capitală și Mănăstirea Voroneț.

Cum poți dona pentru un sfânt sau o scenă

Telefon: 0799887955
Email: ctitoratcatedralaneamului.ro

Donează prin transfer bancar

Titular: Patriarhia Română
RO91RNCB0075004895030395 (RON)
RO64RNCB0075004895030396 (EUR)
Banca: BCR – Banca Comercială Română