#Themakingof | Lucrul la mozaicul Maica Domnului Platytera din Catedrala Națională, ÎN IMAGINI

Pictorul Daniel Codrescu și echipa care lucrează la mozaicul Catedralei Mântuirii Neamului au oferit pentru Basilica.ro un fotoreportaj cu etapele realizării icoanei Maicii Domnului Platytera din altar.

Numele icoanei provine din limba greacă și înseamnă „Cea mai înaltă decât cerurile”. De obicei este plasată în absida altarelor și are dimensiuni foarte mari, pentru a sublinia mijlocirea unică pe care o face Maica Domnului pentru oameni.

Maica Domnului Platytera din altarul Catedralei Naționale are înălțimea de 16 metri. Este cea mai mare reprezentare a Maicii Domnului în mozaic din România și una dintre cele mai mari din lumea ortodoxă.

Ca orice lucrare, și proiectul iconografic al altarului a început cu un proiect pe hârtie:

Din proiectul iconografic de mai sus a fost realizată integral semicalota altarului, iar în prezent se lucrează la registrele inferioare ale absidei altarului.

De sus în jos, cele trei registre cuprind:

  1. Scena Cortului Mărturiei, ca prefigurare a Maicii Domnului în Vechiului Testament
  2. Legământul cel nou prin Împărtășirea Apostolilor
  3. Ultimul registru este dedicat sfinților ierarhi români.

Figurile au fost desenate și apoi pictate „în oglindă” pe un suport de hârtie și peste ele a fost montat mozaicul, cu stratul de aur orientat la interior, spre suportul pictat.

După aplicarea pe perete a picturii „în oglindă” realizate în atelier și desprinderea suportului pe care aceasta s-a făcut, mozaicul a rămas montat cu stratul aurit la suprafață, spre privitor.

Echipa continuă lucrul la registrele inferioare ale absidei altarului, unde sunt reprezentați proorocii, apostolii și sfinții români. De asemenea, a început lucrul și la prepararea peretelui din absida sudică, unde lucrările vor ajunge în preajma Sfintelor Paști.

Fii parte din proiect!
Donează pentru pictura Catedralei Naționale

Patriarhia Română

Cont pictură în lei: RO91RNCB0075004895030395
Cont pictură în euro: RO64RNCB0075004895030396
BCR – Banca Comercială Română

Foto credit: Daniel Codrescu

Sursa: Basilica.ro