Pr. Ion Dragomir: Sf. Ioan Iacob ne cheamă necontenit în jurul valorilor Evangheliei

Părintele consilier patriarhal Ion Dragomir, slujitor la Paraclisul Catedralei Naționale, a afirmat sâmbătă că Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ ne cheamă necontenit în jurul valorilor Evangheliei.

Pr. Ion Dragomir, împreună cu mai mulţi clerici, a oficiat Sfânta Liturghie în ziua de cinstire a sfântului în lăcaşul de cult situat în proximitatea Catedralei Naţionale.

În cuvântul rostit, el a prezentat aspecte din viaţa sfântului pomenit în 5 august şi a vorbit şi despre legătura lui cu Catedrala Naţională.

„Acest sfânt atât de drag nouă, românilor, aproape contemporan cu noi, va fi unul dintre ocrotitorii Paraclisului de la subsolul Catedralei Naţionale, care este simbolul unităţii şi demnităţii noastre naţionale”.

„Sfântul Ioan Iacob este unul dintre sfinţii dragi nouă mai ales pentru viaţa sa, pe care a dus-o într-o asceză cu totul şi cu totul deosebită. Viaţa lui este una deosebit de intensă, în care şi-a pus toată nădejdea în singurul şi adevăratul nostru Dumnezeu şi în care a încercat să urmeze cu toată fiinţa sa glasul chemării Sfintei Evanghelii”, a afirmat Părintele Dragomir.

El s-a născut la 23 iulie 1913, în satul Crăiniceni, comuna Horodiştea, din fostul judeţ Dorohoi, într-o familie de ţărani credincioşi, Maxim şi Ecaterina, fiind singurul copil la părinţi. După şase luni de la naştere, mama sa, a trecut la Domnul, lăsând copilul în grija bunicii sale, Maria. După doi ani moare şi tatăl său, în război, în toamna anului 1916, copilul rămânând în grija rudelor apropiate.

Cuviosul Ioan Iacob a fost un scriitor prolific, lăsând posteriorităţii numeroase poezii de o frumuseţe extraordinară. Într-una dintre aceste poezii, Sfântul Ioan Iacob şi-a manifestat recunoştinţa faţă de bunica sa.

„În acest an pe care Patriarhia Română îl dedică omagierii persoanelor în vârstă, iată că glasul Sfântului Ioan Iacob sună plin de recunoştinţă peste timp pentru bunica lui, cea care i-a deschis această cale către Împărăţia lui Dumnezeu. Sfântul Ioan Iacob a fost crescut de la vârsta de 10 ani de unchiul său, care s-a îngrijit ca să meargă la şcoală şi sfântul nu i-a înşelat aşteptările”, a subliniat clericul.

El a precizat că „viaţa Sfântului Ioan Iacob a fost îmbrăcată în haina sfinţeniei şi toată nevoinţa a fost cu scopul de a se învălui în lumina cerească taborică pe care Hristos Domnul a descoperit-o sfinţilor Săi ucenici la Schimbarea la Faţă”.

„Sfântul Ioan Iacob are o legătură aparte cu ţara noastră nu doar pentru faptul că este născut în România şi că va fi ocrotitor al paraclisului din subsolul Catedralei Naţionale, ci mai ales că în piciorul Sfintei Mese a Catedralei Naţionale este aşezat şi numele tatălui său Maxim, erou de război”.

„Sfântul Ioan Iacob ne cheamă necontenit, peste ani, ecoul rugăciunilor sale fiind acela de a ne reuni în jurul acestor valori care ne sunt date de Sfânta Evanghelie şi într-o unitate care ne este dată în primul rând de biserica noastră, şi pentru care s-au luptat strămoşii şi eroii noştri, printre care s-a numărat şi tatăl Sf. Ioan Iacob”.

Sfântul Ioan Iacob este pictat în tehnica mozaic în altarul Catedralei Naţionale, pe spatele catapetesmei.

Alte aspecte din viaţa Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ sunt disponibile aici.