Cerc Pastoral dedicat Sfântului Grigorie Palama la o parohie din județul Prahova

Parohia Pleașa din județul Prahova l-a serbat luni pe Sf. Grigorie Palama găzduind un cerc pastoral dedicat lui. Evenimentul a inclus și sfințirea unei troițe a Sfântului Ierarh Nectarie, noul ocrotitor al bisericii din Pleașa.

Membrii Cercului Pastoral numărul 3 al Protoieriei Ploiești-Nord au oficiat întâi Sfânta Liturghie, în cadrul căreia Părintele Protopop Adrian Matei a ținut un cuvânt de învățătură despre sfântul isihast declarat de Patriarhia Română drept unul din ocrotitorii Anului omagial 2022.

După liturghie a avut loc slujba de binecuvântare a unei troițe ridicate în curtea Parohiei Pleașa în cinstea Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina.

„Suntem bucuroși că am putut organiza acest eveniment închinat rugăciunii, avându-l ca model pe Sfântul Ierarh Grigorie Palama, cinstit astăzi în Biserica noastră”, a transmis pentru Basilica.ro Părintele Protopop Adrian Matei.

„De asemenea, ne bucurăm că am început cercul pastoral cu cea mai puternică rugăciune: Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, prilej sfânt de unire cu Dumnezeu și de comuniune cu credincioșii, care au venit în număr mare să se roage împreună cu noi.”

În cadrul cercului pastoral, Părintele Ioniță Vasile de la Parohia Râfov, județul Prahova, a susținut referatul „Despre rugăciunea inimii la Sfântul Ierarh Grigorie Palama”. Lucrarea a evidențiat și importanța rugăciunii inimii în viața creștinului.

„Tema Cercului Pastoral și ziua aceasta nu au fost deloc întâmplătoare și considerăm că este un prilej binecuvântat să punem început bun pentru Postul Nașterii Domnului ce ne stă înainte, având înaintea noastră rugăciunea inimii și modelele de rugători, așa cum sunt sfinții isihaști, printre care și sfântul cinstit astăzi”, a declarat Părintele Bogdan-Vasile Voica, coordonatorul Cercului Pastoral numărul 3 din Protoieria Ploiești Nord.

Biserica Parohiei Pleașa a fost sfințită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, în data de 22 mai. Pe lângă hramul „Sf. ier. Nectarie”, recent acordat, mai are și hramurile „Intrarea a Maicii Domnului în Biserică” și „Sfinții Împărați Constantin și Elena”.