Comuniunea, hrană pentru sufletul vârstnicilor: Experiențe împărtășite de Patriarhul Daniel și Pr. Nicolae Tănase

Părintele Nicolae Tănase a vorbit marți, la Conferința de primăvară a clericilor din Arhiepiscopia Bucureștilor, despre beneficiile interacțiunii dintre copiii și vârstnicii îngrijiți la centrul social de la Valea Plopului. „Gesturile de prietenie, afecțiune, respect devin hrană pentru suflet”, a confirmat Patriarhul Daniel. Vârstnicii au nevoie și de comuniune spirituală, nu doar o hrană fizică, a spus Preafericirea Sa.

La cererea Patriarhului Daniel, Părintele Nicolae Tănase a povestit cum s-au adaptat vârstnicii de la un centru social din Ucraina refugiați la Valea Plopului împreună cu preotul lor.

El  a mai vorbit și despre nevoia uriașă a vârstnicilor de a socializa, evocând vizita făcută în plin comunism de Părintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa la azilul de bătrâni din apropierea Seminarului Teologic din București:

„S-a așezat pe pat lângă o bătrână, i-a pus mâna pe după umeri și i-a spus: «Ce mai faci?» Și, în momentul acela, bătrâna a început să plângă. A potolit-o greu și, în final, a putut să spună de ce plânge: «Pentru că de 32 de ani, părinte, nu m-a mai întrebat nimeni ce mai fac».”

De aceea, la Valea Plopului au fost create condiții pentru interacțiunea bătrânilor cu copiii asistați de centrul social, a mai spus Părintele Tănase.

Copiii nu duc lipsă atât de părinți, cât de bunici, pentru că bunicul e mai greu accesibil, a explicat el. „Și lucrurile merg foarte bine. De altfel, Occidentul și America sunt pline de informații despre asemenea combinații”.

Patriarhul Daniel a confirmat că această legătură emoțională între generații este și ea foarte importantă, nu doar hrana fizică. În acest sens, Preafericirea Sa a evocat o întâmplare la care a asistat la o mănăstire din Germania, unde o rusoaică vârstnică a venit și a cerut de mâncare:

„Bătrâna a mâncat doar o parte din supă, apoi s-a ridicat și a plecat. «De ce plecați?» «M-ați lăsat să mănânc singură, nu a fost nimeni lângă mine și nu am putut să termin supa, pentru că nu s-a arătat niciun gest de ospitalitate din suflet, nu numai din farfurie. Nu sunt o cerșetoare», a mai spus. «Dar mă aflu într-o situație grea».”

„Aceasta înseamnă că dorea un gest de comuniune spirituală, nu doar o hrană fizică, materială”, a concluzionat Patriarhul României.

„Am mai văzut expresia în Moldova că uneori starețul mănâncă, alteori doar asistă, stă acolo să vadă dacă oaspeții au tot ce le trebuie. Chiar dacă nu mănâncă, stă împreună ca să vorbească, să întrețină dialogul, adică gesturi de comunicare și spirituală, nu doar de hrană materială.”

„Gesturile acestea de prietenie, afecțiune, respect devin hrană pentru suflet, pentru că omul e făcut și pentru comuniune spirituală, nu doar să fie consumator. Viața e și comuniune spirituală, nu doar consum material”, a mai spus Părintele Patriarh Daniel.

În a doua zi a Conferinței clericilor din Arhiepiscopia Bucureștilor, programul a fost similar cu cel al primei zile, cu deosebirea că participanții au fost clerici de mir, de caritate și militari din județul Prahova.

Ziua a început cu Sfânta Liturghie oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul la Catedrala Mitropolitană „Sf. Spiridon – Nou” din Capitală și a continuat cu mesajul transmis în plen de Părintele Patriarh Daniel, care este și Arhiepiscopul Bucureștilor.

Au urmat trei referate despre pastorația vârstnicilor și proiecte filantropice care îi vizează, apoi discuții pe marginea acestei teme.