Adevărata provocare a tinereții este provocarea iubirii: Protos. Hrisostom Ciuciu la Conferințele de la Domnița Bălașa

Seria de conferințe organizate în Postul Mare la Așezămintele Brâncovenești – Biserica Domnița Bălașa din Capitală a început joi cu o prelegere susținută de Protosinghelul Hrisostom Ciuciu de la Mănăstirea Putna. „Adevărata provocare a tinereții este provocarea iubirii”, a spus invitatul, care a vorbit despre tinerețe ca stare de spirit.

„Tânăr este acela care îndrăznește să viseze, tânăr este acela care are credință că visul lui poate fi îndeplinit. Tânăr este acela care privește lumea de sus, dar nu cu condescendență. Privește lumea de sus, de la nivelul idealului lui. tânăr este acela care nu se lasă abătut de la calea lui, nu se lasă amărât de dovezile care-l înconjoară”, a spus părintele protosinghel.

„Adevărata provocare a tinereții este provocarea iubirii. Nu poți să intri în relație cu cineva dacă nu iubești. Nu poți să intri în relație cu cineva dacă nu-l iubești mai mult decât te iubești pe tine, pentru că doar în relație cu tine, într-un narcisism așa, interminabil, aceea nu este viață. Acela este chin nesfârșit.”

„Dacă vrem să fim tineri, înseamnă că vrem să iubim. Nu reușim să rămânem tineri? Înseamnă că nu reușim să facem față provocărilor iubirii”, a mai spus invitatul.

Protosinghelul a declarat pentru Trinitas TV că mult-discutatul conflict între generații este de faptul unul „artificial, un conflict care nu are ce căuta în Biserica Ortodoxă”.

„Un creștin care cu adevărat simte relația cu Dumnezeu a fi vie, pentru acela moartea nu este o resetare – moare bătrân și se trezește tânăr –, ci este o continuare și, mai bine zis, o actualizare a tinereții.

Conferințele duhovnicești organizate la Domnița Bălașa în Postul Mare au tema „Tinerii creștini și provocările societății secularizate”.

Mirajul societății secularizate, în care Biserica nu mai este în primul plan nici în viața socială, nici în viața culturală, începe din ce în ce mai mult să prindă tinerii și nu numai tinerii din ziua de astăzi”, a spus în deschiderea evenimentului Părintele Paroh Ștefan Ababei.

Următoarea prelegere va fi susținută în 23 martie de Episcopul Ignatie al Hușilor. A treia conferință îl va avea ca invitat pe Arhidiaconul Sorin Mihalache. Vezi programul aici.