Rolul bărbatului în dezvoltarea copiilor, discutat la Conferința Centrelor de sprijin pentru femei însărcinate

Public interesat și specialiști s-au întâlnit, în perioada 19-20 martie, la Conferința Centrelor de sprijin pentru femei însărcinate, organizată la București. Tema evenimentului a fost „Rolul esențial al bărbatului în cuplu și în creșterea copiilor”.

Au susținut prezentări psihologi și psihoterapeuți experimentați în relații de cuplu și traumă.

În prima zi a conferinței, au fost prezentate provocările cu care se confruntă familiile contemporane, rolul pe care bărbatul îl are în echilibrul familiei, precum și modul în care relațiile dintre soți contribuie la formarea personalității copilului.

În a doua zi, prezentările au tratat teme ca adolescența băieților, criza postnatală la bărbați, respectiv cooperarea și colaborarea în cuplu.

La eveniment au participat specialiști în comunicare, preoți, asistenți sociali și mame beneficiare ale serviciilor licențiate oferite de Asociația pentru sprijinirea femeii însărcinate și a familiei în cadrul Centrelor ROUA din Capitală.

„La această ediție, în premieră, este un mix: au fost invitați specialiști, dar și părinți – bărbați, femei, mame – care sunt preocupați de această temă foarte importantă, și anume rolul bărbatului în sprijinirea femeii însărcinate și în creșterea copiilor”, a explicat Alexandra Nadane, directoarea Centrelor ROUA, pentru Trinitas TV.

„După o experiență de șase ani și 2.500 de femei însărcinate sprijinite, după cercetare în acest domeniu, am ajuns la aceeași concluzie pe care o confirmă și multe alte studii, și anume că bărbatul are un rol esențial în sprijinirea femeii însărcinate și a mamei, contribuie la dezvoltarea emoțională a copilului, contribuie la sănătatea psihică a mamei și copilului, la bunăstarea familiei.”

„Întâlnim mai multe tipuri de situații. Una este aceea în care bărbatul este foarte implicat, alta este aceea în care bărbatul și-ar dori foarte mult să se implice, să fie acolo, dar nu înțelege provocările prin care trece femeia și cum să o sprijine, sau se simte bulversat”, a mai spus Alexandra Nadane.

Programe de sprijin pentru bărbați

„Și bărbații se pot confrunta cu depresie paternală după naștere sau cu foarte multă incertitudine. Se pot simți nepregătiți, au nevoie de ajutor, iar aici oferim un astfel de context: sunt aici specialiști, terapeuți, și bărbați, și femei, cu o experiență inclusiv pe zona de familie, care vin să răspundă la întrebările lor și să abordeze teme de maximă importanță.”

„Mai ales în criza de sarcină, femeile se simt lăsate singure, se simt abandonate și foarte multe crize apar pentru că bărbatul nu-și asumă responsabilitatea”, a subliniat Alexandra Nadane.

Ea a declarat că evenimentul este un început și pentru alte programe pe care centrele pe care le conduce le vor dezvolta în sprijinul taților.

„În prezent, cuplul se confruntă cu niște provocări pe care nu le-am mai avut până acum niciodată în istoria familiilor și anume faptul că avem nevoie de siguranță pe de o parte, și pe de altă parte fiecare dintre noi avem nevoie și de partea de explorare”, a spus psihoterapeutul Roxana Puiu.

„Mulți bărbați se tem că, odată cu apariția unui copil, nevoile noastre firești de a explora și de a cunoaște lucruri noi nu vor mai putea fi împlinite. Ca și, cum, când voi avea un copil, voi fi țintuit într-un loc, legat de el, și atunci multe din aceste dorințe sau vise sau aspirații pe care le am nu mai pot fi împlinite.”

Din fericire, spune specialista, astăzi există și multe facilități care ajută la împlinirea atât a dorinței de siguranță, cât și a nevoii de a explora: „de la faptul că există scutece de unică folosință și că poți merge oriunde cu copilul până la a avea un job remote și multe altele care s-au schimbat”. Soluția este comunicarea în cuplu, a spus ea.

Și bărbații au nevoie de vindecare emoțională

Psihoterapeutul Marius Constantinescu a vorbit despre rolul tatălui în dezvoltarea emoțională a copilului.

„Cred că modul în care părinții interacționează are o influență extraordinară asupra modului în care un copil își formează un sistem nervos care să-i dea această experiență a siguranței și a conectării cu părinții”, a declarat expertul.

„Atunci când lucrurile eșuează din punctul acesta de vedere, copilul începe să se retragă, să se simtă singur și cred că așa se dezvoltă apoi în viața adultă, apoi, în familie, reexperimentează acest tip de singurătate.”

„Din fericire, sunt astăzi tot felul de metode prin care un adult care a experimentat în copilărie acest tip de singurătate se poate vindeca și poate să-și găsească din nou rolul în familie, un rol – în cazul bărbatului, pentru că despre asta este vorba astăzi la Conferințele ROUA – un rol de putere, de siguranță și el, la rândul lui, ca bărbat, să ofere familiei această siguranță și această prezență de care toți membrii familiei au nevoie”, a explicat psihoterapeutul Marius Constantinescu.

Conferința Centrelor de sprijin pentru femei însărcinate, o inițiativă a Centrelor ROUA, a ajuns în această primăvară la a 9-a ediție.

Centrele ROUA funcționează în București și oferă sprijin femeilor însărcinate, mamelor singure și familiilor numeroase începând din 2017. Primul înființat a fost Centrul Sf. Alexandra Împărăteasa, iar următorul a fost Centrul Sf. Împărăteasă Elena.

Conferința a făcut parte din Luna pentru viață 2024 la București, serie de manifestări organizate pe tot parcursul lunii martie pentru a conștientiza societatea cu privire la frumusețea nașterii de copii și nevoia de mai multe sprijin pentru femeile însărcinate.

Manifestările culminează anual cu Marșul pentru viață, organizat an de an în numeroase localități din România și Republica Moldova. Mișcarea Marșul pentru viață a început în SUA și s-a extins treptat în numeroase țări ale lumii.