De sărbătoarea Sfântului Antim Ivireanul s-a desfășurat, la Biblioteca Central Universitară din București, conferința „Veteres libri, vetera manuscripta: restituiri patrimoniale bibliofile”, dedicată studiului cărților vechi.
Manifestarea a avut loc în Sala de Consiliu „Al. Tzigara‑Samurcaș” și a fost organizată în parteneriat cu Biblioteca Sfântului Sinod în cadrul Festivalului „Strada de C’Arte”.
Conferința a debutat cu alocuțiunea rostită de conf. univ. Mireille Rădoi, directorul general al Bibliotecii Centrale Universitare, care a prezentat cadrul desfășurării și agenda evenimentului.
Au fost prezentate lucrări privind activitatea de studiere a manuscriselor vechi, precum și modul în care acestea au influențat cultural și lingvistic societatea românească de‑a lungul secolelor.
„Îl cinstim astăzi pe Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul și am ales ca, împreună cu Biblioteca Centrală Universitară din București, să‑l omagiem pe cel care a dus tiparul românesc pe culmile binemeritate, care a adus limba română în Biserică și mesajul dumnezeiesc în inimile oamenilor”, a declarat Arhim. Policarp Chițulescu, conform Ziarului Lumina.
Totodată, a susținut un discurs și dr. ing. Doina Banciu, președintele Academiei Oamenilor de Știință din România, care a apreciat inițiativa organizării acestui eveniment prin care se pune în valoare cartea veche. Conferința a cuprins prezentarea a 11 lucrări științifice semnate de academicieni, cercetători, profesori și specialiști.
De asemenea, a fost vernisată o expoziție cu însemnări pe cărțile vechi și au fost lansate volumele „Carte de cult și obiect de artă: tipăriturile slave din Biblioteca Sfântului Sinod” (Editura Cuvântul Vieții, București, 2024), semnată de arhim. Policarp Chițulescu și „Gravorul Mihail Strilbițchi” (Editura Mega, Cluj‑Napoca, 2024), semnată de Anca Elisabeta Tatay și Cornel Tatai‑Baltă.