

Lucrările Colocviului Național „Presa bisericească la Centenarul Patriarhiei Române” au debutat joi la Palatul Patriarhiei cu o sesiune preliminară. În cadrul manifestării a avut loc inaugurarea unei expoziții dedicate istoriei presei bisericești din România și lansarea Catalogului mediatic ortodox – ediția 2025.
Desfășurat în perioada 6-8 februarie, evenimentul marchează împlinirea a 20 de ani de la apariția neîntreruptă a Ziarului Lumina.
În deschidere, pr. Nicolae Dascălu, consilier patriarhal și directorul Publicațiilor Lumina, a vorbit despre expoziția de fotografie organizată de Biblioteca Sfântului Sinod cu ocazia Centenarului Patriarhiei Române și despre importanța volumului actualizat al Catalogului mediatic ortodox – ediția 2025.
„A realiza o carte acum, când resursele sunt în special în mediul online, poate părea ceva vetust, desuet. Cu toate acestea, noi, cei care lucrăm în presa scrisă, considerăm că a menține legătura cu tiparul este o datorie de conștiință. Este o datorie de conștiință și, în același timp, o necesitate”, a spus pr. Nicolae Dascălu.
De asemenea, directorul Publicațiilor Lumina a afirmat faptul că „acest catalog este binevenit atât pentru cei care lucrează direct în presă, în media bisericească, dar, de asemenea, este un instrument de lucru și pentru studenți, pentru masteranzii de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul, de la Programul de master „Comunicare și comuniune în spațiul ortodox”, și pentru oricine este interesat de activitatea mediatică a instituțiilor bisericești din țară și din diaspora”.
Adună împreună publicațiile
Vorbind despre importanța catalogului, pr. Nicolae Dascălu a afirmat faptul că „cel mai important lucru legat de acest catalog mediatic ortodox este faptul că reușește să adune împreună, într-un moment aniversar pentru Patriarhia Română, publicațiile”.
„Fiecare știe cât efort este necesar ca să scoți la lumină un ziar, o publicație, o revistă, un număr tipărit. Însă, atunci când știi că nu există o preocupare la nivel global pentru ca aceste tipărituri să fie adunate într-un volum, stai și te gândești dacă ceea ce faci tu are corespondență într-o altă redacție. Însă, prin faptul că acest catalog mediatic ortodox centralizează toate publicațiile, este de mare ajutor pentru cei care fac sau se ocupă de presa scrisă ori digitală”, a adăugat clericul.
„Închei cuvântul prin a vă felicita, prin a vă îndemna să rămâneți la fel de statornici în strădania dumneavoastră și să ne ajute Bunul Dumnezeu să fim împreună și la ediția următoare a Catalogului mediatic ortodox”, a adăugat, la final, pr. Nicolae Dascălu.
Efort comun
În cadrul manifestării a luat cuvântul și pr. Sorin Vasile Tancău, secretar general al Editurilor Patriarhiei Române, care a subliniat importanța catalogului în centralizarea tuturor publicațiilor și a apreciat efortul depus în realizarea acestuia.
„Subliniez bucuria unui lucru împlinit și vă felicit. Avem o colaborare frumoasă cu Ziarul Lumina și cu Agenția de știri Basilica, pentru că Editurile Patriarhiei Române folosesc adesea imagini pe care dumneavoastră ni le furnizați cu multă căldură”, a adăugat pr. Sorin Vasile Tancău.
În continuare, au luat cuvântul colaboratori ai Ziarului Lumina, precum și ostenitori care, în urmă cu 20 de ani, au pus bazele publicației.
Printre aceștia s-a numărat și scriitorul Dumitru Manolache, care a declarat următoarele despre experiența avută la Ziarul Lumina:
„Am avut un colectiv extraordinar și avem un colectiv extraordinar, ca dovadă că sunt evenimente la care eu, așa pensionar cum sunt, sunt invitat. Am o relație foarte bună de colaborare cu cei din redacție și rămâne, în continuare, pentru mine, cel mai frumos loc de muncă în care am activat”.
Din aceeași categorie


