Au trecut 118 ani de la descoperirea moaștelor Sf. Serafim. Un fragment se află din 2017 la București

În data de 19 iulie 2021, Biserica Ortodoxă celebrează 118 ani de la descoperirea moaștelor Sfântului Serafim de Sarov. Bucureștiul se bucură de prezența unui fragment din aceste moaște de aproape 4 ani, la Biserica „Sfântul Nicolae”-Tabacu, unde este îmbisericită comunitatea ortodoxă rusă.

Fragmentul a fost oferit românilor de Patriarhul Kirill al Moscovei cu prilejul vizitei din 2017. De aceea, atât data de cinstire a Sfântului Serafim, 2 ianuarie, cât și sărbătoarea aflării moaștelor sale, 19 iulie, sunt zile de hram pentru comunitatea parohială „Sfântul Nicolae”-Tabacu.

Pr. paroh Eugeniu Rogoti a oficiat luni dimineață, de la 07:00, Slujba Paraclisului Sf. Serafim, urmată de Dumnezeiasca Liturghie.

La finalul slujbei, părintele ieromonah Gheorghe Iordan de la Mănăstirea Căldărușani a rostit un cuvânt despre dobândirea harului dumnezeiesc cu referire la convorbirea pe această temă dintre Sfântul Serafim și Nicolae Motovilov, ucenicul și biograful său.

Moaștele Sfântului Serafim

Prima descoperire a moaștelor Sfântului Serafim a avut loc în anul 1903, la 19 iulie, ocazie cu care a și fost trecut în rândul sfinților.

În anul 1926, pe vremea persecuției ateist-comuniste, Mănăstirea Diveevo a fost desființată, iar moaștele Cuviosului au fost ascunse de atei pentru a opri pelerinajele. Ele au fost descoperite din nou în anul 1991 și au fost așezate spre cinstire la Diveevo, unde merg mulțimi de credincioși din toată lumea pentru a-l cinsti.

Sfântul Serafim de Sarov (†1833) a fost un ascet rus care a viețuit la Mănăstirea Sarov din Rusia. El a întemeiat mănăstirea de maici de la Diveevo și este unul dintre cei mai cunoscuți sfinți din lumea ortodoxă, mare făcător de minuni.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Sursa: Basilica.ro