Biserica a fost școala care a format milioane de creștini: PS Varlaam a sfințit paraclisul Liceului „Sf. Trei Ierarhi”

„Biserica a fost școala care a format milioane de creștini, milioane de sfinți, de martiri, de cuvioși și de cuvioase, de cărturari. Și în Biserică s-au înființat universitățile, școlile. Oamenii Bisericii au alcătuit, sute de ani, manualele după care s-au format generații întregi de buni creștini și de buni cetățeni”, a spus duminică Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal.

Ierarhul a sfințit paraclisul Liceului Teoretic „Sf. Trei Ierarhi” din Capitală și a oficiat Sfânta Liturghie într-un foișor amenajat în curtea instituției de învățământ.

Din sobor au făcut parte Protos. Antipa Burghelea de la Mănăstirea Antim din Capitală, Părintele Florin Nectarie Busuioc, Protopopul Sectorului 3 al Capitalei, Părintele Profesor Vasile Gavrilă, fondatorul liceului și Parohul Bisericii „Sfântul Nicolae – Ghica” – paraclis universitar, Arhid. Eugen Maftei, consilier eparhial la Sectorul învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor, și Arhid. Dumitru Ojog.

Paraclisul liceului a fost pus sub ocrotirea Sf. Trei Ierarhi și a Sf. Ier. Iacob Putneanul, Mitropolitul Moldovei, despre care Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a afirmat că a fost „un pionier al învățământului modern românesc”, chiar dacă a activat într-o perioadă încadrată de cercetători în Evul Mediu Românesc.

„Paraclisul acesta este o mare binecuvântare pentru elevi, dar și pentru familii de lor, pentru că aici ei pot continua în modul cel mai frumos educația creștină pe care o primesc în familie”, a spus Preasfinția Sa.

„Elevii, profesorii și ostenitorii, fie la rugăciunea publică, fie în momente de emoție personală, de evlavie, pot intra și se pot ruga în acest paraclis. Aici pot întâlni, asemenea bolnavului din Evanghelia de astăzi, pe cel Care vindecă toată boala și suferința din popor.”

Biserica, noua Vitezda, unde toți sunt vindecați de Hristos

În cuvântul de învățătură de la Liturghie, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a subliniat că paraliticul de la Scăldătoarea Vitezda „preînchipuie umanitatea căzută în păcat”.

„Iar istoria lumii, de la zidirea ei până la întruparea Domnului, este reprezentată de acești 38 de ani de slăbiciune, de paralizie a acestui om. Umanitatea nu a putut face nimic pentru ea însăși cu propriile puteri, ci a așteptat plinirea vremii, adică momentul venirii Omului care vine astăzi la Scăldătoarea Vitezda, Care, vindecând pe paralitic, ne arată că El este Mesia, Fiul lui Dumnezeu, Care a fost trimis în lume, ca să caute și să mântuiască pe cel pierdut”, a continuat Preasfinția Sa.

„Biserica pe care a întemeiat-o El, Hristos Domnul, pe crucea Golgotei și care a luat chip văzut în ziua Cincizecimii prin botezarea celor trei mii de bărbați, primii membri ai Bisericii, Trupul lui Hristos, este noua Vitezdă în care noi, creștinii, ne putem vindeca de toate suferințele trupești și sufletești prin slujbele și mai ales prin Tainele săvârșite și care au fost instituite de Însuși Mântuitorul nostru Iisus Hristos.”

„La Sfințirea apei se citește această evanghelie, care ne amintește de Scăldătoarea Vitezda tocmai pentru a ne arăta că acum nu îngerul, din când în când, ci Însuși Hristos, Doctorul nostru cel Desăvârșit, vindecă pe toți cei care Îl roagă cu răbdarea și smerenia paraliticului de astăzi, cu credința lui neclintită și cu încrederea că, într-o bună zi, la capătul așteptărilor, Îl va întâlni pe Omul-Dumnezeu, pe Mântuitorul Iisus Hristos, Care va tămădui sufletele și trupurile noastre”, a mai spus ierarhul.

În cadrul Sfintei Liturghii, episcopul vicar patriarhal l-a hirotonit diacon pe teologul Constantin Fîciu-Bularda, pe seama Parohiei Țegheș din județul Ilfov.

Distincții pentru fondatorul și personalul liceului

La final, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a acordat distincții din partea Patriarhului României. Părintele Profesor Vasile Gavrilă a primit Ordinul Sanctus Stephanus Magnus pentru clerici.

Profesoara Claudia Nicoleta Sive, directoarea Liceului Teoretic „Sfinții Trei Ierarhi”, profesoara Maria Magdalena Vrânceanu, managerul instituției, Consiliul de Administrare și Comisia pentru evaluarea și asigurarea calității ale liceului au primit Diploma și medalia Anului omagial 2024, al pastorației și îngrijirii bolnavilor.

În semn de recunoștință pentru prezență și binecuvântare, Părintele Vasile Gavrilă i-a oferit părintelui episcop vicar patriarhal un engolpion din argint.

Liceul Teoretic „Sf. Trei Ierarhi” se află pe locul 5 în țară ca rată de promovabilitate a examenului de Bacalaureat. Instituția acreditată din 2016 și activează cu binecuvântarea Părintelui Patriarh Daniel. Sediul se află pe Str. Oltețului nr. 15, Sectorul 2, București.