Canonul Mare este dialogul omului păcătos cu propria conștiință în fața lui Dumnezeu, spune PS Paisie Sinaitul

În a doua seară a Postului Mare, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a oficiat slujba Canonului Mare la Catedrala Patriarhală și a explicat că acesta reprezintă „dialogul omului păcătos cu propria sa conștiință în fața lui Dumnezeu”.

Acest canon de pocăință, a continuat Episcopul-vicar patriarhal, „nu este pocăința unui singur om, ci este pocăința întregii firi umane căzute în păcat”.

„În aceste cereri de pocăinţă, de fapt, este cuprinsă întreaga natură umană, care are nevoie de ridicare prin harul lui Dumnezeu”.

Îndemnul la pocăință

Preasfinția Sa a explicat atmosfera duhovnicească a perioadei Triodului, în special a Postului Mare, când întreaga Biserică se află în stare de pocăință. El evidențiază cum limbajul slujbelor și chiar elementele vizuale, precum veșmintele întunecate ale clericilor, reflectă această stare de penitență.

„În perioada aceasta, întreg limbajul Bisericii de la sfintele slujbe se schimbă și, în mod deosebit, devine un îndemn la pocăinţă. Întreaga Biserică se află în stare de pocăinţă! Și aceasta o vedem și din veșmintele cernite ale clericilor, dar mai ales din rugăciunile Bisericii, dintre care cea mai scurtă, dar foarte intensă și eficientă, este: Miluieşte-mă, Dumnezeule, miluieşte-mă!”

Prin acest „Miluieşte-mă, Dumnezeule, miluieşte-mă!”, a subliniat în continuare ierarhul, „noi recunoaștem că nu putem face nimic prin noi înșine pentru mântuirea noastră, că întreaga noastră mântuire, adică dobândirea vieții veșnice, depinde numai de mila lui Dumnezeu”.

Cântările Bisericii

În această perioadă, Episcopul-vicar patriarhal a explicat că Biserica subliniază, prin cântări, adevărurile întoarcerii la Dumnezeu prin pocăință.

„Cântările acestei perioade ne spun că Uşile pocăinţei sunt uşile mântuirii. Uşile pocăinţei sunt uşile Împărăției lui Dumnezeu şi nimeni nu se poate mântui fără pocăinţă. De aceea, Sfinții Părinți din pustie au fost, în primul rând, oameni ai pocăinţei. Ei au învățat Biserica întreagă adevărul că fără pocăinţă nu este mântuire”.

„Să ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos să ne dăruiască puterea de a uni pocăinţa cu rugăciunea, postul cu milostenia și iubirea faţă de Dumnezeu şi de semeni, spre a dobândi ajutor sfânt în acest urcuș duhovnicesc spre Înviere, cu nădejdea dobândirii mântuirii”, a adăugat la final Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul.

În primele patru zile ale postului are loc Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, un imn liturgic al pocăinței, care amintește de istoria mântuirii. Totodată, pentru a reitera necesitatea unei conștiințe lipsite de patimi, Biserica a hotărât ca acesta să fie citit integral în a cincea săptămână din post.

Din aceeași categorie