Cântăreții bisericești din Arhiepiscopia Bucureștilor au fost pomeniți la Mănăstirea Pasărea

Protopsaltul Ion Popescu Pasărea, precum și ceilalți cântăreți și compozitori de muzică bisericească din Arhiepiscopia Bucureștilor, au fost comemorați joi la Mănăstirea Pasărea. Slujba de pomenire a acestora reprezintă o tradiție veche de 54 de ani, inițiată de Costache Gheorghe, protopsalt al Catedralei Patriarhale.

Evenimentul a fost organizat de Parohia Sfânta Vineri, din Sectorul 2 al Capitalei, în colaborare cu Asociația Culturală Brănești. Slujba de pomenire a fost oficiată de Pr. paroh Alexandru Stuparu.

„Îi datorăm lui Ion Popescu Pasărea tot ceea ce astăzi auzim la strană, pentru că el ne-a dăruit aceste cântări ale Vecerniei, ale Utreniei, Anastasimatarul, Cântările Sfintei Liturghii. El este cel care s-a străduit a pune în valoare și limba românească în cântarea bisericească”, a declarat Pr. paroh Alexandru Stuparu.

Cu această ocazie, președintele Asociației Culturale Brănești a subliniat importanța lui Ion Popescu Pasărea pentru comunitatea locală.

„Ne dorim să păstrăm vie memoria marelui compozitor și profesor în rândul comunității locale în primul rând și mai ales în rândul tinerilor. Proiectul nostru este mai amplu și presupune și inaugurarea unui bust al profesorului”.

Asociația Culturală Brănești a organizat anul trecut, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la nașterea marelui compozitor, la Mănăstirea Pasărea o expoziție dedicată lui Ion Popescu Pasărea, alcătuită din documente din arhiva personală a acestuia.

Ion Popescu Pasărea s-a născut la 6 august 1871 în comuna Pasărea-Ilfov. De-a lungul vieții a compus mai multe colecții de lucrări muzicale bisericești, printre care: Cântările Sfintei Liturghii, Slujba Sfântului Spiridon, Cantari bisericesti patriotice si populare, Troparele Invierii, Troparele si condacele sfintilor si praznicelor, etc.

A trecut la cele veșnice la data de 10 aprilie 1943.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Sursa: Basilica.ro