Cum arată Mirostirionul, locul în care se prepară Sfântul și Marele Mir

Clădirea în care va fi pregătit Sfântul și Marele Mir, de la Mănăstirea „Duminica Tuturor Sfinților Români” din Capitală, a fost reamenajată. 

Sfințirea Marelui Mir va fi oficiată în Joia Mare de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Înainte de sfințire, Marele Mir este pregătit din peste 40 de ingrediente, printre care se numără ulei de măsline, vin, diferite plante și substanțe aromate.

Cu această ocazie, Episcopii vicari patriarhali Varlaam Ploieșteanul și Paisie Sinaitul au vizitat vineri locul și au apreciat lucrările de modernizare.

În cadrul vizitei, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a vorbit despre momentul preparării Sfântului și Marelui Mir și a amintit că slujba de anul acesta este oficiată în contextul Centenarului Patriarhiei Române.

„Este un moment deosebit, foarte solemn”, a declarat Episcopul vicar patriarhal.

„Sfințirea Sfântului și Marelui Mir se face de fiecare dată când este nevoie, adică atunci când cantitatea de Sfânt Mir scade. Lucrul acesta arată că Biserica este o instituție foarte dinamică. Sfântul și Marele Mir se folosește doar în trei împrejurări: sfințirea bisericilor, sfințirea antimiselor și mirungerea pruncilor sau a persoanelor de curând botezate”.

Anul acesta, a continuat Preasfinția Sa, „sfințirea are loc într-un context deosebit, acela al Centenarului Patriarhiei, dar și al aniversării a 140 de ani de autocefalie, pentru că Sfințirea Sfântului și Marelui Mir este un atribut al Bisericilor autocefale”.

„Pe teritoriul țării noastre, au avut loc — dar cu totul excepțional — sfințiri ale Sfântului și Marelui Mir și înainte de recunoașterea autocefaliei în 1885. Dar, după 1885, întotdeauna când a fost nevoie de Sfântul și Marele Mir, acestea s-au sfințit de către Sfântul Sinod al Sfintei Biserici Autocefale Ortodoxe din România.

Din aceeași categorie