Duminica Părinților și a Copiilor

Începând cu anul 2009, prima duminică după data de 1 iunie este dedicată părinților și copiilor. Hotărârea a fost adoptată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, arătând prețuire pentru părinții și pruncii lor, crescuți și educați în dreapta credință.

În mesajul adresat cu prilejul acestei sărbători, Patriarhul Daniel a evidențiat importanța familiei în contextul pandemic actual și a accentuat rolul părinților în educația oferită copiilor.

„Caracterul copiilor nu se formează numai prin vorbe și sfaturi, ci și prin viața și exemplul părinților. În acest sens, părinții sunt chemați să trăiască adevărata credință, prin rugăciune și fapte bune, și să cultive iubirea și dărnicia în familie, după chipul iubirii milostive a Preasfintei Treimi, astfel încât familia să fie mereu izvor de iubire și de bucurie pentru copii”.

Pentru anul 2020 ierarhii români au hotărât să acorde atenție pastorației părinților și copiilor, promovând în același timp modele de filantropi ortodocși români.

Hotărârea reprezintă o continuare firească a activităților pe care Biserica Ortodoxă Română le desfășoară pentru familia creștină, numită adeseori de Patriarhul Daniel „binecuvântare și icoană a iubirii lui Dumnezeu pentru umanitate”.

Pentru că familia trebuie să facă față multiplelor provocări și crize din societatea contemporană, sinodul Bisericii Ortodoxe Române a apărat cu fermitate instituția sacră întemeiată de Dumnezeu în Rai și a expus punctul de vedere ortodox prin diferite pastorale sau enciclice.

Sinodalii au îndemnat ca „fiecare dintre noi trebuie să avem o permanentă preocupare față de familia noastră și față de viitorul familiei creștine și al neamului românesc”.

Foto credit: Mircea Florescu/Basilica.ro

Sursa: Basilica.ro