
Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar Patriarhal, a oficiat în Duminica a treia după Rusalii Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală din București, informează Agenția de știri Basilica.
În cuvântul rostit în data de 25 iunie 2017, Preasfinția Sa a evidențiat care sunt învățămintele care se desprind din textul evanghelic duminical.Potrivit părintelui episcop, acestea sunt de real folos duhovnicesc pentru viața noastră de zi cu zi.
În primul rând, spune PS Varlaam Ploieșteanul, textul evanghelic prezintă virtutea deosebirii binelui de rău. Mântuitorul ne spune că dacă ochiul nostru cel lăuntric este curat, tot trupul nostru va fi curat. Însă dacă ochiul cel lăuntric este întunecat, tot trupul nostru va fi întunecat. Mântuitorul ne atrage atenția asupra necesității cultivării acestei virtuți, a deosebirii binelui de rău, a spus Preasfinția Sa.
În continuarea cuvântului, ierarhul a subliniat pericolul grijilor excesive care îl abat pe om de la comuniunea cu Sfânta Treime.
Grija pentru a asigura cele necesare existenței nu trebuie să devină înrobitoare. Aceasta nu trebuie să determine o neglijare a ceea ce este cu adevărat important în viața noastră, și anume, cultivarea comuniunii cu Dumnezeu cel Întreit în Persoane, a precizat PS Varlaam Ploieșteanul.
Expunând mai departe omilia, părintele episcop a avertizat asupra unui alt pericol care reprezintă un impediment în calea comuniunii. Acesta este reprezentat de preocuparea omului pentru haina materială, în detrimentul celei spirituale.
Trebuie să avem grijă de hainele care ne îmbracă trupul și ne protejează atât cât este necesar. Noi trebuie să purtăm grijă mai ales de haina cea duhovnicească, cea sufletească, pe care am primit-o prin taina Sfântului Botez. Această haină luminoasă a sufletului, care este netrecătoare, trebuie să o cultivăm cu precădere, a spus Preasfinția Sa.
Sfânta Maria Egipteanca, precizează ierarhul, după mai bine de trei decenii de nevoințe în pustie a ajuns să aibă hainele uzate. Cu toate acestea, preotul Zosima a văzut-o în haină luminoasă care nu suporta privirea ochilor trupești. Aceasta indică faptul că această haină primită la botez este o realitate a vieții noastre duhovnicești.
La finalul cuvântului de învățătură, PS Varlaam Ploieșteanul a îndemnat credincioșii să aibă grijă de haina sufletului lor, având totodată discernământul deosebirii binelui de rău.