Exemplul de pocăinţă oferit de Sf. Maria Egipteanca este de-a dreptul tulburător, spune PS Timotei | „I-a uimit până şi pe îngeri”

De-a dreptul tulburător, așa a numit PS Timotei Prahoveanul exemplul de pocăință oferit de Sfânta Maria Egipteanca, o femeie care i-a „uimit până și pe îngeri” prin modul în care și-a plâns păcatele. Ierarhul a relatat, în predica rostită duminică la Patriarhie, viața cuvioasei și a insistat asupra reîntoarcerii sale de la păcat la virtute.

„O întoarcere cum istoria Bisericii nu prea cunoaște”, a spus Preasfinția Sa.

Episcopul a reamintit că Sfânta Maria și-a petrecut tinerețea în păcat, despărțind viața ei de Dumnezeu, însă o întâmplare minunată i-a schimbat total cursul vieții.

„Neputând intra în Biserica din Ierusalim cu prilejul sărbătorii Sfintei Cruci, Sfânta Maria Egipteanca a făgăduit că dacă Dumnezeu îi va îngădui să se închine sfântului lemn al sfintei cruci își va schimba viața”, a spus episcopul.

Și s-a ținut de cuvânt.  A ajuns cu adevărat un exemplu de pocăință, dar și de iubire și slujire jertfelnică a Mântuitorului Iisus Hristos.

„Aproape cincizeci de ani în pustiul Iordanului Maria Egipteanca nu a întâlnit niciun om, nici măcar o vietate, așa i-a mărturisit unui duhovnic minunat, Zosima, care a întâlnit-o în vremea Sfântului și Marelui Post al Paștilor. Ceea ce i-a mărturisit lui Zosima l-a cutremurat, multe păcate adunate în viața sa, dar mai ales o nemaintâlnită pocăință; nu mai simțea nevoia nici să doarmă, nici să mănânce, nu mai purta hanie. De aceea, Cuvioasa Maria Egipteanca a uimit și pe îngerii, iar Zosima a văzut-o rugându-se înălțată de la pământ și trecând Iordanul ca pe uscat.

„Cea mai importantă lecție: slujirea

Preasfinția Sa a explicat în predica sa și textul evanghelic care face referire la cererea apostolilor Ioan și Iacov adresată Mântuitorului de a sta de-a dreapta și de-a stânga Sa.

Răspunsul lui Hristos adresat ucenicilor reprezintă o răsturnare a principiilor întâlnite până atunci în lume, a regilor, a stăpânitorilor, a celor care aveau imperii, regate și a celor care se considerau singuri stăpânitori ai lumii”.

„Mântuitorul le propune ucenicilor, ne propune și nouă, le propune celor care aveau să asculte peste ani cuvintele evangheliile sale un alt principiu: acela al slujirii aproapelui.

„Este de prisos să amintim că El însuși, cu puțin timp înainte de răstignirea Sa, luând ștergarul și încingându-Se cu el, a îngenuncheat înaintea ucenicilor Săi și le-a spălat picioarele, spunându-le atunci: Așa să faceți și voi”.

Cea mai înaltă lecție a acestei Evanghelii este slujirea, a spus ierarhul și a reamintit: „Cine vrea să fie mai mare să fie slujitorul tuturor”.

El a atras atenția că slujirea nu presupune interes. „Noi, de regulă, privim la cei care sunt deasupra noastră, superiori nouă, cei care aud demnități mai înalte și ne-ar putea recompensa. Foarte rar se întâmplă ca slujirea să fie adresată celor mai mici, celor prea mici de care amintește Mântuitorul: Întrucât ați făcut unuia dintr-acești frați ai Mei, prea mici, Mie Mi-ați făcut”.

„Slujirea înseamnă grija pentru celălalt”, a spus ierarhul „înseamnă neprivirea la față sau la demnități, știind că Mântuitorul se află în spatele fiecărei suferințe a fiecărui bolnav și se odihnește în fiecare lacrimă. Se ascunde în toți cei care suferă”.

În Duminica a V-a din Post, Biserica o sărbătorește pe Sfânta Maria Egipteanca. Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală.

Foto credit: Arhivă Basilica.ro/Mircea Florescu

Sursa: Basilica.ro