Fântâna Albă 1941 | PS Varlaam Ploieșteanul a oficiat slujba de pomenire a celor trecuți la Domnul

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal, a oficiat sâmbătă, 1 aprilie 2017, o slujbă de pomenire pentru cei care au trecut la Domnul în urma evenimentului petrecut în anul 1941 la Fântâna Alba. Comemorarea a avut loc la Biserica Precupeții Noi din Capitală, informează Agenţia de ştiri Basilica.

La slujba oficiată au fost participat: părintele paroh Mihai Comănescu, părintele profesor Gheorghe Holbea, precum și numeroși credincioși ai parohiei bucureștene.

În cuvântul rostit, părintele episcop a evidențiat faptul că având exemplul înaintașilor, românii de astăzi trebuie să lupte pentru generațiile viitoare.

Cu ajutorul lui Dumnezeu am oficiat slujba de pomenire pentru toți cei care au fost victime ale masacrului de la 1 aprilie 1941 de la Fântâna Alba. Luând exemplul înaintașilor noștrii, avem datoria de a lupta pentru generațiile care vin. Trebuie să atragem atenția că pericolul morții nu a dispărut. De la răsărit de unde au venit rafalele de mitralieră care i-au răpus pe strămoșii noștri iată că vine acum Balena Albastră care are deja victime și în țara noastră, a spus Preasfinția Sa.

Continuând cuvântul său, ierarhul a subliniat faptul că oamenii care au trecut la Domnul în urma evenimentului de la Făntâna Alba au pornit, în drumul lor spre graniță, într-un adevărat marș pentru viață.

La Fântâna Albă, oameni înarmați cu armele credinței și identității românești, cu icoane, cruci și flori au dorit să treacă granița pentru a-și salva viața. A fost o adevărată procesiune de Înviere și un adevărat Marș pentru viață. Această dorință de a trăi le-a fost curmată într-un mod extrem de violent. Marșul pentru viață al românilor de acum 76 de ani  se aseamănă cu marșul care a avut loc recent, a precizat PS Varlaam Ploieșteanul.

***

Masacrul de la Fântâna Albă a avut loc la 01 aprilie 1941. Peste două mii de români de pe Valea Siretului, care au încercat să se refugieze din Uniunea Sovietică în România, au fost omorâți.