Îndemnurile Sf. Andrei Criteanul sunt mai prețioase decât oarece comentarii: PS Timotei Prahoveanul, la Canonul Mare

„Îndemnurile Sfântului Andrei Criteanul care ne cheamă la schimbarea felului nostru de a fi sunt mai prețioase decât oarece comentarii”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul miercuri seară la slujba Canonului Mare, în Catedrala Patriarhală.

„Rareori se întâlnesc asemenea cuvinte, asemenea stări”, a spus Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor reamintind la predică mai multe pasaje esențiale din canon, precum:

De voi cerceta faptele mele, mă văd întrecând pe toți oamenii cu păcatele, întru cunoștință, iar nu întru necunoștință.

De asemenea, Preasfinția Sa a reiterat îndemnurile Sfântului Andrei de a urma pocăința tâlharului de pe cruce, a cananeencei, a vameșului din Evanghelie sau pe cea a Apostolului Petru, după lepădare.

În partea a doua a cuvântului, PS Timotei a vorbit de mărturisirea credinței pe care a făcut-o Sfântul Andrei Criteanul și a ales ca ilustrativă o predică în care acesta vorbește în mod pozitiv despre cinstirea sfintelor icoane.

„Sunt păreri care ne spun că el a participat la Sinodul al 6-lea Ecumenic, nu știm cu exactitate”, a adăugat ierarhul.

De asemenea, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a spus că autorul Canonului Mare a fost și un mare filantrop, asemănat adesea cu Sfântul Vasile cel Mare:

„Ni se spune că atât la Constantinopol, cât și în insula Creta s-a ocupat de bolnavi, mai întâi, de cei săraci și apoi de străini sau de călători”.

„Modelul pe care ni-l propune Sfântul Andrei Criteanul este unul de urmat, cum ne spune el – măcar la sfârșit – adică după trecerea anilor pentru cei care sunt mai înțelepți, dar și pentru cei care doresc să înțeleagă de timpuriu importanța legăturii cu Dumnezeu”.

PS Timotei Prahoveanul a încheiat prin a cere de la Sfântul Andrei Criteanul aceeași râvnă, smerenie, și aceeași dragoste ca el față de cuvintele Sfintei Scripturi și față de exemplele care ne pot îndrepta.

Canonul Mare se citește fragmentat în primele patru zile din Postul Paștilor, în cadrul Pavecerniței Mari, și integral, miercuri, în săptămâna a cincea.

Din aceeași categorie