Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, o sărbătoare a copiilor creștini. În Biserică învață să fie fericiți: PS Varlaam

„Sărbătoarea de astăzi este o sărbătoare a mamelor creștine, o sărbătoare a copiilor creștini, o sărbătoare a educației creștine”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul luni, la hramul Schitului Măgureanu din Capitală.

Este o sărbătoare a copiilor, deoarece „Prunca Maria fiind încredințată educației preoților și femeilor văduve sau fecioare evlavioase de la Templu, i s-a dat o educație religioasă”, a explicat episcopul-vicar patriarhal.

„Praznicul de astăzi ne arată cât de important este ca pruncii botezați în numele Preasfintei Treimi să fie apropiați Bisericii, pentru că de aici învață cuvântul care îi va face fericiți.”

Preasfinția Sa a subliniat, de asemenea, că în Tradiția Iudaică, care Îl aștepta pe Mesia, fiecare copil era văzut ca o mare bogăție.

„Copiii erau binecuvântarea manifestă a darului lui Dumnezeu pentru fiecare familie. Și, cu cât copiii erau mai numeroși într-o familie, cu atât era considerată familia respectivă mai binecuvântată de Dumnezeu.”

În predica sa, ierarhul a explicat de ce Arhiereul Zaharia a dus-o pe Prunca Maria în Sfânta Sfintelor, unde nu intra nimeni în afară de el: „Acest om cu viață sfântă a văzut că prunca adusă și închinată Templului nu este un copil oarecare”.

Episcopul-vicar patriarhal a amintit că în Sfânta Sfintelor se aflau mai multe obiecte care o prefigurau pe Maica Domnului: Sfeșnicul Luminii, Chivotul Legii, Năstrapa de Aur cu mană cerească, Toiagul lui Aaron, care a odrăslit.

Evanghelia sărbătorii aduce laudă Maicii Domnului și ne îndeamnă să ascultăm și să împlinim cuvintele Domnului, a continuat Preasfinția Sa.

În Evanghelie se păstrează puține cuvinte de la Maica Domnului. „Cel mai important dintre acestea este îndemnul ei făcut participanților la nunta din Cana Galileei și, prin ei, fiecăruia dintre noi: Faceți tot ce vă va spune El”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam.

„Alăturându-ne și noi femeii din Evanghelia de astăzi, să strigăm și noi: Fericit este pântecele care Te-a purtat, Doamne, și sânii la care ai fost alăptat!”

„Și să împlinim în viața noastră cuvintele Maicii Domnului: Să faceți tot ceea ce vă va spune El, având în urechi Evanghelia de astăzi, că fericiți sunt cei care ascultă cuvântul lui Dumnezeu și-L împlinesc pe El, spre slava Preasfintei Treimi și a noastră mântuire”, a încheiat episcopul-vicar patriarhal.

Liturghia a fost urmată de binecuvântarea Casei Monahale recent achiziționate de Sfântul Așezământ, în care au fost amenajate spații administrative și chiliile pentru obște.

Alături de ierarh au slujit Arhim. Antim David, starețul Schitului Măgureanu, Protos. Justin Bulimar, starețul Mănăstirii Plumbuita din Capitală, Protos. Ioachim Ceaușu, starețul Mănăstirii „Duminica Sfinților Români” din Capitală, Protos. Vasile Pîrjol, starețul Mănăstirii Cernica din jud. Ilfov,  părinții slujitori ai schitului.

Membri ai Grupului psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale, conduși de Arhid. Mihail Bucă, au dat răspunsurile liturgice de la strană.

Viața monahală a fost reluată în 2009 la Schitul Măgureanu, printr-o hotărâre a Permanenţei Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor, „pentru respectarea dorinţei ctitorilor şi spre împlinirea unui act de dreptate faţă de aceştia”.

În prezent, schitul are obște de călugări.