La Parohia Doamna Oltea va fi prezentată o expoziţie foto în memoria preotului Gheorghe Cotenescu

La Parohia „Doamna Oltea” din Capitală va fi prezentată duminică, 11 octombrie, o expoziție de fotografie în memoria preotului Gheorghe Cotenescu.

Clericul i-a fost secretar personal lui Nicolae Iorga, dar și profesor a doi viitori patriarhi ai României, Iustin Moisescu și Teoctist.

Expoziția este intitulată „În memoriam – 55 de ani de la trecerea în veșnicie a preotului muscelean Gheorghe Cotenescu” și va fi deschisă la ora 11:30.

Preotul Gheorghe Cotenescu

S-a născut în 1886, în localitatea Izvoarele, azi Voinești, județul Dâmbovița. A desfășurat încă din studenție activitate susținută pentru apărarea valorilor culturale și naționale românești, contribuind la opera de regenerare și de făurire a statului român unitar.

În 1913 devine preot paroh în satul natal.

Este prezent pe front în Primul Război Mondial, iar la încheierea deflagrației preotul-căpitan a fost decorat cu ordinul „Coroana României”.

Își găsește biserica distrusă de nemți, însă pe parcursul a 20 de ani va construi un alt locaș de cult, cu prețul unor eforturi și sacrificii enorme. Edificiul eclezial este sfințit în data de 8 octombrie 1939 de Patriarhul Nicodim Munteanu.

A predat la seminarele din Câmpulung-Muscel, Curtea de Argeș și Cernica-Ilfov timp de peste 20  ani, formând numeroși elevi.

„Iar aceștia i-au întors dragostea pe măsura puterilor lor, mulți dintre ei devenind floarea ortodoxiei românești așa cum ar fi Patriarhii Teoctist Arăpașu și Iustin Moisescu, Episcopii Gherasim Cristea, Eftimie Luca și Roman Stanciu, valoroșii arhimandriți Sofian Boghiu, Roman Braga, Felix Dubneac, Grigorie Băbuș, Ioasaf Popa, Ioasaf Ganea, Atanasie Gladcovschi, Tănase Petroniu, Justin Pârvu, profesorii universitari Ioan Pulpea-Rămureanu și Anton Uncu, dar și demnul de pomenire protopop argeșean Vasile Chițu”, declara pentru Adevărul profesorul de istorie Constantin Voinescu.

În 1950 este condamnat la închisoare de regimul comunist, după 14 luni de anchetă. Este încarcerat la Câmpulung și Pitești, este torturat și supus unor umilințe crunte, îi este confiscată averea.

După eliberare, petrece ultimii ani ai vieții în mari lipsuri și suferințe, mai mult prin spitale. A trecut la cele veșnice în 1965.

Foto credit: Ziarul Lumina

Sursa: Basilica.ro