La Patriarhie au fost pomeniţi românii bucovineni ucişi la Fântâna Albă

La Catedrala Patriarhală au fost pomenite joi victimele masacrului de la Fântâna Albă, de acum 80 de ani. Slujba a fost oficiată de Protos. Corneliu Andrașco, după Sfânta Liturghie.

„Dumnezeul duhurilor și a tot trupul, Care ai călcat moartea și pe diavolul l‑ai surpat și ai dăruit viață lumii Tale; Însuți, Doamne, odihnește și sufletele adormiților robilor Tăi, români bucovineni uciși în anul 1941 la Fântâna Albă, cu tot neamul lor cel adormit…”, i-a pomenit părintele Corneliu la Slujba Parastasului.

Masacrul de la Fântâna Albă a avut loc la 1 aprilie 1941, în Bucovina de Nord. Între 2.000 și 4.000 de români au fost uciși de trupele sovietice când încercau să treacă granița din URSS în România.

Unul dintre puținii supraviețuitori, Gheorghe Mihailiuc (1925 – 2005), a descris cele întâmplate în 1941 drept un „măcel și un genocid”.

„Câteva mii de români, chemați de dorul libertății, au pornit pașii spre Fântâna Albă, la frontieră. Dar pentru mulți acest drum a fost fără întoarcere (…) În ochii mei, un flăcău voinic, cu tricolorul în mână, s-a prăbușit într-o baltă de sânge. Aud și acum strigătele lui cu groaza morții pe buze: «Fugiți, oameni buni, eu rămân aici să mor pentru libertate!»”.

În anul 2018, la Putna a fost sfințit un monument în cinstea martirilor de la Fântâna Albă.

Portalul Memorial Golgota Neamului – „Fântâna Albă” cuprinde o poartă monumentală, o troiță de piatră, spații pentru depunerea de flori și aprinderea de lumânări, inscripții cu numele satelor de unde au pornit spre România cei uciși atunci și o cișmea.

Mănăstirea Putna a pus la dispoziție gratuit versiunea electronică integrală a volumelor din colecția Destin bucovinean, dedicate suferinței românilor sub ocupație sovietică: „Fântâna Albă – Golgota Neamului” și „Drama românilor din Regiunea Cernăuți: masacre, deportări, foamete în 1940–1941, 1944–1947”.

Volumele sunt coordonate de Alexandrina Cernov, membru de onoare al Academiei Române. Primul cuprinde mărturii ale unor participanți care au supraviețuit masacrului.

Ziua de 1 aprilie a devenit prin lege, adoptată în 2011, Ziua națională de cinstire a memoriei românilor victime ale masacrelor de la Fântâna Albă și din alte zone, ale deportărilor, ale foametei și ale altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic în Ținutul Herța, nordul Bucovinei și întreaga Basarabiei.

Foto credit: Raluca Ene/Basilica.ro

Sursa: Basilica.ro