Mănăstirea Putna | Vernisajul expoziţiei „Sfântul Mitropolit Iacob Putneanul. Părintele, ctitorul, cărturarul”

La  Putna a fost vernisată în 14 mai 2017 expoziția Sfântul Mitropolit Iacob Putneanul. Părintele, ctitorul, cărturarul. Evenimentul a avut loc în cadrul Muzeulul Mănăstirii, începând cu ora 17:30, informează Agenţia de ştiri Basilica.

La vernisaj a fost prezent Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu delegaţia Patriarhiei Române şi alţi ierarhi ai Bisericii noastre.

Expoziţia găzduieşte mai multe obiecte ce au aparținut Sfântului Iacob: crucea cu care a fost înmormântat, sfeșnice, icoane, cărți, documente și alte odoare lăsate Mănăstirii.

Muzeul mănăstirii Putna adăposteşte numeroase obiecte de cult şi alte obiecte de patrimoniu, multe având o vechime de peste 500 de ani.

În spaţiul expoziţional se găsesc broderii de tradiţie bizantină şi ţesături scumpe, manuscrise pe pergament şi hârtie, icoane ferecate, obiecte de orfevrărie, ceramică, sculpturi, cele mai vechi datând din secolul al XlV-lea.

Cele mai importante piese expuse sunt: Acoperământul de mormânt al Măriei de Mangop (1477), Dvera Adormirii Maicii Domnului (1510) şi Tetraevanghelul de la 1473, având singurul portret miniat al Sfântului Voievod Ştefan cel Mare.