Mucenicia, ieri și azi: PS Paisie Sinaitul la Parohia Sf. Mina-Vergu din Capitală

Parohia Sf. Mina-Vergu din Capitală și-a serbat sâmbătă ocrotitorul, Sf. Mare Mc. Mina. Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul a oficiat Sfânta Liturghie și le-a vorbit credincioșilor despre mucenicia din primele secole și formele ei actuale.

Preasfinția Sa a evocat în introducerea predicii viața Sf. Mare Mc. Mina.

Episcopul vicar patriarhal a menționat faptul că „frica de Dumnezeu a fost de mare ajutor pentru mucenici. Şi pentru noi, frica de Dumnezeu este o mare forţă împotriva ispitelor. Frica de Dumnezeu înseamnă conştiinţa că El este mare şi sfânt, că nu acceptă infidelități şi laşitate”.

PS Paisie a subliniat că îndemnul „Nu vă temeţi… nu te teme” este prezent în Sfânta Scriptură de 366 de ori: „Am putea spune, o dată pentru fiecare zi din an, inclusiv în anul bisect. În fiecare zi Domnul ne asigură că nu trebuie să ne temem”.

„Vedem că legătura cu Hristos-Domnul este cea mai importantă dintre toate şi trebuie apărată cu tot curajul. Martirii, mucenicii precum Sf. Mina L-au iubit pe Hristos și au avut încredințarea că vor fi recunoscuţi, că vor fi mărturisiți de Iisus înaintea Tatălui ceresc. De aceea au avut curaj și nu au cedat tentației”, a explicat ierarhul.

„Dacă frica de Dumnezeu este folositoare, dragostea și încrederea în El este şi mai mult”.

„Curajul mucenicilor a venit din credința puternică, din siguranţa că după moarte, Hristos-Domnul Cel înviat şi înălţat la cer îi prezintă Tatălui ca «ucenici ai Săi». În situaţii dificile putem învinge teama dacă suntem susţinuţi de credinţa că alături de noi este Dumnezeu ca un apărător puternic”, a subliniat PS Paisie Sinaitul.

Martirii nu se răzbună

Episcopul vicar patriarhal a mai amintit că în viețile sfinților martiri creştini nu găsim nimic scris despre răzbunare.

„Ei urmează exemplul lui Iisus, Care, în loc să invoce răzbunare împotriva celor care Îl răstigneau, S-a rugat pentru iertarea lor, spunând: «Părinte, iartă-le lor, că nu ştiu ce fac!»”.

„Sf. Arhidiacon Ştefan, primul dintre martiri, s-a rugat pentru cei care îl omorau cu pietre, ca Dumnezeu să nu le socotească acest păcat. Mucenicii creştini pun în practică îndemnul lui Iisus: «Rugaţi-vă pentru cei care vă fac rău». Mucenicii creştini nu provoacă moartea altor persoane şi nu sunt sinucigaşi. Uciderea, ca și sinuciderea, nu sunt fapte creştine”, a mai spus Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul.

Martiriul, azi

„La fel ca în vremea prigoanei din timpul Sf. Mare Mucenic Mina, există și azi pentru mulți dintre noi tentația de a ne lepăda de Hristos, de a-L renega, de a prefera tăcerea și indiferența atunci când mărturisirea numelui Său, afișarea credinței, venirea la biserică, închinarea la moaște, poate fi compromițătoare în mediul în care lucrăm sau riscantă pe planul relațiilor”.

„Există și în societatea de azi un martiraj zilnic pentru a rămâne credincioşi iubirii lui Dumnezeu în îndeplinirea îndatoririlor simple ale credinței. Avem nevoie de curajul mucenicilor chiar și în lucrurile mici”.

În încheiere, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a transmis binecuvântarea Părintelui Patriarh Daniel pentru comunitatea parohială, cu ocazia hramului.