Noi duhovnici | Patriarhul Daniel: Duhovnicul trebuie să arate lumina Evangheliei lui Hristos

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a hirotesit astăzi în duhovnic șapte preoți din Arhiepiscopia Bucureștilor, pe care i-a îndemnat ca prin misiunea lor să arate credincioșilor lumina Evangheliei lui Hristos.

Slujba de hirotesie a fost oficiată vineri în Paraclisul istoric Sf. M. Mc. Gheorghe din Reședința Patriarhală, informează basilica.ro.

La final, Patriarhul României le-a vorbit preoților despre discernământul și responsabilitățile duhovnicului. Acesta nu trebuie să fie nici prea aspru, nici prea îngăduitor, ci să fie înțelept, echilibrat, să nu-l ducă pe păcătos la deznădejde, nici să-l aprobe în toate cele pe care le săvârșește ca fiind păcate.

Potrivit Canonului 102 al Sinodului Trulan, preotului i se cere să acționeze ca un medic și să folosească medicamente mai dulci sau mai amare pentru vindecarea celor care suferă de păcate și patimi sufletești, a adăugat Preafericirea Sa.

Mai departe, Patriarhul nostru a trasat ideea că una dintre cerințele părintelui duhovnicesc este aceea de a fi un bun sfătuitor. El trebuie să aleagă, potrivit vârstei, temperamentului și maturității duhovnicești a fiecărui penitent, cea mai bună cale pentru izbăvirea de păcate și pentru înaintarea în virtuți.

Continuând sfaturile părintești, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a aprofundat rolul duhovnicului în viața păstoriților săi. Duhovnicul trebuie să arate lumina Evangheliei lui Hristos în interpretarea Sfinților Părinți. Mai mult decât atât, el trebuie să exprime iubirea milostivă a Tatălui Ceresc Care se bucură când fiul risipitor se întoarce la Dumnezeu.

Noii duhovnici au primit din partea Patriarhului Daniel Certificatul de hirotesie în duhovnic, o cruce de binecuvântare, un Agiasmatar, precum și un volum cu Slujba Logodnei și Cununiei. 

© ZL