O bijuterie arhitecturală reînviată la Ploiești: Centrul cultural „Sfântul Antim”

Protopopiatul Ilfov Nord a redat ploieștenilor una dintre bijuteriile arhitecturale ale municipiului. Casa doctorului Constantin Vasiliu, aflată în paragină, a fost restaurată în ultimii doi ani de zile cu finanțare europeană și devine Centrul cultural „Sfântul Antim Ivireanul” al protoieriei.

Joi, 24 septembrie, imobilul a fost sfințit de Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul.

„Trăim astăzi un moment deosebit din viața Protopopiatului Ploiești Nord, dar și a orașului și a comunității de credincioși de aici, întrucât o clădire aflată într-un avansat stadiu de degradare a redevenit o podoabă a urbei Ploieștilor”, a spus ierarhul.

„Lucrările de restaurare a acestei clădiri au fost încununate de un real succes, având în vedere calitatea lor și minuțiozitatea artiștilor restauratori, care au reușit să recupereze tapetul, pardoseala și celelalte obiecte care se aflau în această clădire”, a subliniat PS Varlaam Ploieșteanul.

Ierarhul a admirat soluția găsită pentru mansardă, unde s-a amenajat o sală generoasă de conferințe:

Reînvierea imobilului a fost posibilă prin colaborarea Protopopiatului Ploiești Nord cu Consiliul Județean Prahova și Agenția de Dezvoltare Regională Muntenia Sud.

Echipa care a îndeplinit acest lucru a reunit oameni din toată țara: „Obiectivul a fost în Ploiești, consultantul din Făgăraș, proiectantul din Alba Iulia, constructorul din Râmnicu Vâlcea, dirigintele de șantier din Galați, iar sediul Agenției de Dezvoltare Regională Muntenia Sud este în Călărași”.

„Coeziunea acestei echipe a fost o provocare. Pentru noi a fost și un prilej de a învăța, și un prilej de mare bucurie pentru că această clădire, monument istoric de categoria B, a fost redată municipiului Ploiești”, a mărturisit Pr. Adrian Matei, protoereul Protopiatului Ploiești Nord.

La eveniment a fost prezent și părintele Dumitru Ștefănescu, consilier administrativ-bisericesc al Arhiepi­scopiei Bucureștilor. El a menționat că Centrul cultural „Sfântul Antim Ivireanul” este este singurul centru cultural din eparhie care ține direct de un protopopiat.

PS Varlaam, delegatul Patriarhului Daniel la eveniment, a oferit mai multe distincții celor care au contribuit la restaurarea și amenajarea clădirii centrului cultural.

Părintele Adrian Matei a primit Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru clerici, iar Bogdan Toader, președintele Consiliului Județean Prahova, a primit Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru mireni.

Foto credit: Ziarul Lumina

Sursa: Basilica.ro