Parastas pentru regii şi reginele României, la Patriarhie

Regii și reginele României trecuți în veșnicie au fost pomeniți duminică, de Ziua Regalității, la Catedrala Patriarhală. Slujba a fost oficiată de Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul, alături de care au slujit arhim. Paisie Teodorescu, Vicar patriarhal, și Arhim. Clement Haralam, Eclesiarhul catedralei.

La slujba parastasului au fost pomeniți Regii Carol I, Ferdinand, Carol al II-lea, Mihai I și Reginele Elisabeta, Maria, Elena și Ana.

Cuvântul rostit de Episcopul vicar patriarhal, la finalul slujbei, a evidențiat rolul important pe care regalitatea l-a avut în progresul României, prezentând pe scurt realizările fiecărui reprezentant al Casei Regale.

Despre Regele Carol I, Preasfinția Sa a spus că „s-a remarcat prin modernizarea țării, prin construirea de spitale, universități, drumuri, clădiri pentru instituțiile fundamentale ale statului etc”.

În ceea ce privește Biserica, Regele Carol s-a evidențiat printr-o „politică de restaurare a marilor și vestitelor monumente bisericești din cele două principate unite” precum: Curtea de Argeș, Bisericile Sf. Trei Ierarhi și Nicolae Domnesc și Catedrala din Iași.

Însă, Regele Carol I a rămas în memoria credincioșilor cu un proiect iconic pentru Biserica Ortodoxă Română: Catedrala Mântuirii Neamului.

„Numele Regelui Carol I este legat în modul cel mai temeinic de acest ideal național, și anume ridicarea unei Catedrale Naționale în semn de recunoștință adusă lui Dumnezeu pentru unirea românilor în granițele aceluiași stat, pentru izbăvirea neamului românesc de toate vitregiile de-a lungul timpului. Iată că visul Regelui Carol este împlinit în acești ani prin lucrarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel”.

De asemenea, regele „a fost alături de conducerea bisericească de la vremea aceea care s-a zbătut pentru obținerea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române care a urmat la scurtă vreme, în 1885”.

Ierarhul a vorbit și despre Regele Ferdinand, numit și „cel loial”, datorită „atașamentului pe care l-a arătat față de poporul român”, dar și despre activitatea filantropică a reginelor Elisabeta și Maria.

Referindu-se la personalitatea Regelui Mihai I, Preasfinția Sa a evidențiat credința puternică de care acesta a dat dovadă.

„Perioada de domnie a tânărului Rege Mihai I s-a remarcat prin demnitate și fidelitate față de popor. Regina mamă Elena a oferit fiului ei, Mihai, cea mai prețioasă bogăție din lumea aceasta, și anume o credință creștină extrem de puternică și mărturisitoare. Ne aducem aminte cu recunoștință că aproape în fiecare  interviu al Regelui Mihai a subliniat de fiecare dată rolul pe care l-a jucat credința în viața sa grea după abdicare în exil și că această credință a primit o de la mama sa”.

Ziua Națională a Regalității este celebrată anual în data de 10 mai, urmare a unei decizii adoptate în 2015 de Camera Deputaților. Celebrarea zilei de 10 Mai a fost interzisă pentru prima dată în 1917 de ocupația germană, iar a doua oară de regimul comunist, după abdicarea forțată a Regelui Mihai I din 1947 care a fost ultimul rege al României.

Foto credit: Captură video Trinitas TV

Sursa: Basilica.ro