Pr. Haralambie Balamace comemorat la Biserica Sf. Gheorghe Nou din Bucureşti

Părintele Haralambie Balamace şi martirii români din Balcani au fost comemoraţi astăzi, 23 martie 2017, la biserica Sfântul Gheorghe – Nou din București, informează Agenţia de ştiri Basilica.

Slujba Parastasului a fost oficiată de Părintele Florin Șerbănescu, Consilier Patriarhal la Sectorul Cultură şi patrimoniu religios al Patriarhiei Române, împreună cu Părintele Emil Nedelea Cărămizaru, parohul Bisericii Sfântul Gheorghe.

În data 23 martie 1914, părintele Haralambie Balamace împreună cu alți trei români/aromâni, era ucis la Corcea pentru faptul că slujea lui Hristos în limba română și se lupta pentru identitatea românească.

Cei patru, împreună cu peste 500 de români din Balcani (învățători, profesori, preoți, dar și simplii elevi), au fost uciși de antarții greci pentru că apărau identitatea românească și slujeau comunităților din care făceau parte în limba română/dialectul aromân/dialectul meglenoromân.

Evenimentul a fost organizat de Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Societatea de Cultură Macedo-Română, după cum ne informează Departamentul de comunicare al Institutului.

În continuarea slujbei au urmat o serie de alocuțiuni.