Proclamarea canonizării Sfântului Cuvios Pafnutie – Pârvu Zugravul

Mii de credincioși au participat duminică, 6 august 2017, la ceremonia de proclamare a canonizării Sfântului Cuvios Pafnutie – Pârvu Zugravul la Mănăstirea Robaia din Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului.

În această dimineață la așezământul argeșean a fost oficiată Sfânta Liturghie de IPS Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, împreună cu: IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, PS Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, PS Siluan, Episcopul Român Ortodox din Ungaria.

În cadrul Sfintei Liturghii, IPS Casian a rostit un cuvânt de învățătură privitor la semnificațiile praznicului Schimbării la Față a Domnului, informează site-ul oficial al Eparhiei, informează basilica.ro.

După ceremonialul liturgic, PS Siluan a citit Tomosul de Canonizare. A urmat prezentarea icoanei Sfântului Cuvios Pafnutie și a troparului noului său în interpretarea corului Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului.

În continuare, IPS Laurențiu, delegatul Patriarhului României la acest eveniment, a vorbit credincioșilor despre starea de sfințenie la care suntem chemați, având ca model pe noul Cuvios de la Mănăstirea Robaia.

IPS Calinic s-a adresat celor prezenți, vorbind despre argumentele principale care au condus la această canonizare.

Primăria comunei Mușătești pe raza căreia se află Mănăstirea Robaia a oferit titlul de cetățean de onoare Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Patriarhul României și Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului. De asemenea, maica stavroforă Siluana, stareța așezământului, a primit o diplomă de vrednicie.

Viața Sfântului Cuvios Pafnutie – Pârvu Zugravul

Aseară, PS Galaction, a oficiat în altarul de vară al Mănăstirii slujba de priveghere spre praznicul Schimbării la Față și slujba ultimului parastas pentru Sfântul Cuvios Pafnutie, iconarul de la Robaia.

Hotărârea canonizării Cuviosului Pafnutie a fost adoptată în cadrul şedinţei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române întrunit în perioada 4-5 iulie 2017, la Reşedinţa Patriarhală.

Pictorul Pârvu Mutu, reprezentant de seamă al stilului brâncovenesc, a trăit în perioada 1657-1735, fiind născut în Câmpulung Muscel. Spre sfârșitul vieții a fost tuns în monahism, primind numele de Pafnutie.