PS Ieronim Sinaitul a prezentat ce au în comun leproşii din Evanghelie cu Sfântul Iov

În predica din Duminica a 29-a după Rusalii, Episcopul vicar patriarhal Ieronim Sinaitul a prezentat legătura dintre cei zece leproși cu Sfântul și Dreptul Iov, mult răbdătorul.

Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul a făcut trimitere la îndemnul Sfântului Apostol Pavel, Dați mulțumire pentru toate, căci aceasta este voia lui Dumnezeu, întru Hristos Iisus, pentru voi (I Tesaloniceni 5:18), afirmând că primele cuvinte din versetul biblic au „o referire generală”, în care este este inclus și cazul Sfântului Iov.

„Iov, cel care s-a bucurat în vechime de multe daruri, de multă bogăție, de o familie frumoasă, de o viață fericită, aducea mulțumiri lui Dumnezeu”.

„Iar când a căzut nenorocirea peste el de și-a pierdut fiii, și-a pierdut averea, el, asemenea leproșilor, ajuns să fie bolnav și în suferință, nu a părăsit starea sa de mulțumire, ci în continuare mulțumea lui Dumnezeu, zicând Domnul a dat, Domnul a luat; fie numele Domnului binecuvântat! (Iov 1:20)”.

„Sfântul Iov este o pildă pentru noi”, a continuat ierarhul. „Observăm în viața noastră că uneori sunt oameni fericiți, care se bucură de multe în viața aceasta și aduc mulțumire lui Dumnezeu și în același timp sunt oameni care sunt în suferință și aceștia trebuie să fie în stare de mulțumire: și cei care sunt la bine și cei care sunt la rău”.

PS Ieronim Sinaitul a explicat că asemenea poruncii iubirii vrăjmașilor, dată de Mântuitorul Iisus Hristos, și mulțumirea la bine și la rău „ni se va putea din punct de vedere rațional greu de împlinit”.

„Dar vom vedea că sunt alte rațiuni în viața noastră și nu în zadar Sfântul Apostol Pavel ne spune să mulțumim pentru toate lui Dumnezeu în Iisus Hristos”, a asigurat Părintele Episcop.

„Cei care sunt drepți cum a fost Iov, dacă sunt în suferință, dacă sunt mulțumitori lui Dumnezeu le este cale de virtute și răsplată veșnică”.

„Iar cei care sunt în stare de bunăstare, dacă mulțumesc lui Dumnezeu, ei se pot bucura de darurile lui Dumnezeu și pot să progreseze și mai mult în calea binelui sufletesc”, a menționat Episcopul vicar patriarhal.

„Este indicat ca noi să fim într-o stare de mulțumire”, a îndemnat PS Ieronim Sinaitul.

Ierarhul a oficiat duminică Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din Capitală.

Foto credit: arhivă Basilica.ro

Sursa: Basilica.ro