PS Timotei despre frumusețea slujbei din 8 septembrie. Patru imnografi au alcătuit cântările închinate Maicii Domnului

„Rareori se întâmplă ca la o sărbătoare a Bisericii să putem citi în paginile Mineiului – cartea unde se află slujba respectivă – rugăciuni sau imne a patru imnografi”, a semnalat PS Timotei Prahoveanul de Nașterea Maicii Domnului, la Catedrala Patriarhală.

Preasfinția Sa a menționat că slujba sărbătorii din 8 septembrie este alcătuită de Serghie, patriarhul Constantinopolului, de Ștefan Aghiopolitul, precum și de Sfinții Ioan Damaschin și Andrei Criteanul.

„Printre cele mai frumoase rugăciuni, cântări ale Bisericii sunt cele închinate Maicii Domnului. Știu acest lucru fiii Bisericii care se roagă stăruitor ziua și noaptea”, a subliniat ierarhul.

„De aceea, sărbătorile care îi sunt închinate celei pline de dar, Preacuratei Născătoare de Dumnezeu, sunt mari nădejdi pentru noi că rugăciunile pe care le înălțăm vor fi ascultate și duse înaintea Fiului ei”, a spus Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

„Dacă am citi și am medita asupra acestor texte”, a adăugat Presfințitul Părinte Timotei, „am descoperi frumusețea teologiei, dar și a trăirilor celor care în veacuri diferite – dar în special în veacurile 7 și 8 – au reușit să așeze în pagină aceste preafrumoase rugăciuni către Maica Domnului care au fost completate de numeorase acatiste și paraclise, de cântări și de imne”.

„Acestea ne-o arată aproape și ne încredințează că rugăciunile ei vor fi mereu alături de noi”, a subliniat PS Timotei Prahoveanul.

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a mai vorbit despre familia Maicii Domnului și despre exemplul de rugăciune stăruitoare oferit de Sfinții Părinți Ioachim și Ana. Ierarhul a menționat că Sfânta Ana s-a rugat în locurile în care avea să ducă viață sfântă Cuviosul Ioan Iacob Hozevitul de la Neamț.