PS Timotei Prahoveanul amintește că Hristos ne cheamă să ieșim din noaptea depărtării de Dumnezeu

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a oficiat duminică Sfânta Liturghie la Biserica Domnească „Sfântul Anton”-Curtea Veche, Paraclis Patriarhal. Noaptea dinaintea Pescuirii Minunate reprezintă noaptea necunoștinței și a depărtării de Dumnezeu, a explicat ierarhul.

„Noaptea, când ucenicii, cei dintâi ai Mântuitorului, încă nechemați la misiunea de apostoli, s-au ostenit, este noaptea șederii departe de Dumnezeu, noaptea necunoștinței, pentru că unii Părinți ai Bisericii, vorbind despre cele două corăbii, ne spun că ele reprezintă Legea și Prorocii, care nu mai aduceau bucurie, nu mai aduceau oamenilor darul mântuirii, care a venit prin Soarele Dreptății, care S-a arătat în dimineața aceea, dimineața care a însemnat o nouă istorie, sub semnul harului, sub semnul lucrării cuvintelor Evangheliei”, a spus Preasfinția Sa în cuvântul de învățătură.

„Noaptea aceea reprezintă adeseori și noaptea vieții noastre, fie că este petrecută departe de Dumnezeu, fie că este petrecută în păcate, fie că este petrecută în valurile sau între valurile zbuciumate ale mării acestei vieți.”

Amintind promisiunea Mântuitorului Iisus Hristos că cei care-I urmează vor avea viață veșnică, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a subliniat: „Făcând ascultare față de cuvintele Domnului, vom afla și noi rod bogat, asemenea celor patru amintiți în Evanghelia de astăzi”.

Biserica „Sfântul Anton” – Curtea Veche este cea mai veche biserică din București și datează din 1559. Hramul istoric, dat de Domnitorul Mircea Ciobanul, este „Buna Vestire”.

La Biserica de la Curtea Veche erau unși domnitorii, astfel că în interiorul ei s-au înălțat rugăciunile lui Mihai Viteazul, Matei Basarab, Șerban Cantacuzino, Constantin Brâncoveanu și ale altor domnitori.