PS Timotei Prahoveanul despre sfinţii români: tezaur inestimabil

În Duminica a doua după Rusalii, numită și a Sfinților Români, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a liturghisit la baldachinul din apropierea Catedralei Patriarhale din București.

În predica sa, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a precizat care este „tezaurul inestimabil” lăsat nouă de sfinții români.

„Sărbătoarea sfinților români ne aduce aminte că avem un tezaur inestimabil: credința acestora mărturisită în decursul a 2.000 de ani de istorie creștină. Această credință este mai de preț decât aurul, argintul și nestematele pe care le-am putea avea”, a spus Preasfinția Sa.

Părintele Episcop a dorit să evidențieze în mod deosebit în această zi pe doi dintre toți sfinții români: pe Sf. Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu și pe Sf. Ioan Iacob Hozevitul.

Sfântul Constantin Brâncoveanu a fost printre cei mai mari domni pe care i-a avut pământul românesc, conform PS Timotei Prahoveanul.

„Înțelept cărturar, iubitor de rugăciune, de cântare, al artelor, al frumuseților celor văzute, dar mai ales a celor nevăzute, Constantin Brâncoveanu a preferat să moară decât să-și lepede credința”.

El este un „exemplu de păstrare și de mărturisire a credinței și dragoste față de pământul pe care l-a slujit ani la rând ca mare boier și apoi ca voievod vreme îndelungată”.

La cel de-al doilea sfânt nominalizat a precizat că rămas orfan de tată, mamă și de bunica ce l-a crescut, „a schimbat dragostea față de oameni și față de rudenii cu iubirea față de Dumnezeu”.

Sfântul Ioan Iacob Hozevitul s-a nevoit în Țara Sfântă 24 de ani, dintre care 8 ca sihastru pe valea pârâului Hozeva, unde a și trecut la Domnul în anul 1960. În frumoasele lui versuri adresate monahilor de la Neamț, prietenii lui, dar și românilor, le amintește „să nu uite de credința și de țara lor”, a mai afirmat Episcopul.

În partea de final a omiliei, PS Timotei Prahoveanul a menționat că sfinții români, prin viața lor, ne îndeamnă „să mărturisim credința, să ne iubim Biserica și neamul”.

Foto credit: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

Sursa: Basilica.ro