PS Timotei Prahoveanul la denia de joi seara: Să-l ajutăm pe cel căzut, asemenea lui Simon din Cirene!

La denia de joi seara, oficiată la Catedrala Patriarhală, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a amintit de ajutorul primit de Mântuitorul Hristos, pe drumul spre Golgota, unde urma să fie răstignit.

Simon din Cirene

„Dacă unul dintre ucenici L-a vândul pe 30 de arginți, altul s-a lepădat, un om străin care venea de la țarină, – Simon din Cirene –, L-a ajutat să ducă Crucea, pentru că Mântuitorul a căzut sub greutatea ei”.

„Tradiția ierusalimiteană spune că Mântuitorul a căzut de câteva ori, chiar de șapte ori, pentru că nu putea să ducă crucea și acest străin l-a ajutat”.

„Nu știm dacă a făcut-o cu toată inima sau obligat de soldații romani, dar exemplul lui trebuie urmat de toți fiii Bisericii. Dacă vedem cumva pe cineva căzut de greutatea crucii, ar fi bine să ajutăm. Dacă Fiul lui Dumnezeu a simțit nevoia unui ajutor, ca Om, cu atât mai mult noi oamenii cei căzuți mai ales pe drumul greu al vieții noastre”.

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a subliniat că evenimentele desfășurate la Ierusalim în urmă cu 2.000 de ani reprezintă o taină pe care „va trebui să o înțelegem”: „nemărginita iubire a lui Dumnezeu față de noi”.

„Nimeni, niciodată, nu arată o iubire mai mare. De aceea, Sângele Lui a curs pentru răscumpărarea noastră, pentru împăcarea noastră cu Dumnezeu”, a afirmat Preasfinția Sa.

Sf. Cuv. Ioan Iacob de la Neamț 

La denia de joi seara, PS Timotei Prahoveanul a evocat chipul luminos al Sf. Cuv. Ioan Iacob de la Neamț, de la a cărui tundere în monahism s-au împlinit 85 de ani.

„În urmă cu 85 de ani, chiar în Joia Sfintelor Pătimiri, s-a așezat sub crucea Mântuitorului, ducându-o până la capăt unul dintre iubiții noștri conaționali: Sfântul Ioan Iacob, călugărit tocmai în această zi a Joii celei Mari împreună cu alți 13 novici la Mănăstirea Neamț. Sfântul Ioan Iacob a purtat crucea multelor sale încercări și înstrăinări, dar în același timp a unei autentice apropieri față de Dumnezeu”.

„În Joia Sfintelor Pătimiri, el a înțeles cât de amăgitoare sunt lucrurile acestei lumi, el care a trecut prin multe tristeți încă de când era copil. Rămas orfan, la câteva luni, de mamă, apoi de tată și de bunica ce l-a crescut. S-au împlinit astăzi 85 de ani de la călugăria unui sfânt care a trăit jumătate din viața lui în țară și cealaltă jumătate în Țara Sfântă, pe urmele pașilor lui Iisus”.

În încheierea cuvântului, ierarhul s-a rugat Mântuitorului Hristos să ne primească, măcar printr-o pocăință făcută din inimă în ultimul ceas, asemenea tâlharului, „pentru a ne bucura dimpreună cu El prin slăvita Sa Înviere”.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Sursa: Basilica.ro