PS Timotei Prahoveanul la sfinţirea bisericii din localitatea natală Rădăşeni: Dumnezeu este un prieten care nu trădează

Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Rădășeni, județul Suceava, a fost sfințită duminică de șapte ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.

Sfințirea a avut loc ca o încununare a lucrărilor de restaurare interioară și exterioară, executate la lăcașul de cult.

Cuvântul la Sfânta Liturghie din Duminica slăbănogului de la Vitezda a fost rostit de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, născut în Rădășeni și unul dintre ctitorii bisericii sfințite în 23 mai 2021.

Singurătatea

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a subliniat că una dintre problemele lumii de astăzi este singurătatea și a oferit un set de recomandări în acest sens.

„Această evanghelie are un mesaj mai mult decât actual. Printre marile boli ale lumii de astăzi, pe lângă suferințe cumplite, pandemii care ar putea apărea printre suferințe care par a fi netratabile, una dintre problemele cu care se confruntă omenirea este singurătatea oamenilor de rând care nu mai au pe nimeni”.

„Dar și singurătatea oamenilor mari, a celor care sunt înconjurați de prieteni nesinceri de multe ori, de conjunctură care apar, dar dispar îndată ce își împlinesc gândurile, care dispar atunci când omul nu mai reprezintă un interes pentru el”.

„Singurătatea pe care o întâlnim, de care auzim, despre care vorbesc canalele media, strigă către Dumnezeu. Este singurătatea pe lângă care adeseori trecem indiferenți cu toții. Nu suntem preocupați decât de propria noastră persoană. Omul de lângă noi, omul aflat în suferință nu reprezintă pentru noi un interes”.

„Învățăm din Evanghelia de astăzi că atunci când nu mai avem pe nimeni să ne punem nădejdea în Dumnezeu. Dumnezeu este de fapt singurul și credinciosul nostru prieten. Un prieten care nu trădează”.

„Un mare ierarh spunea: dacă nu ai om, Îl ai pe Dumnezeu. Ori să-L ai pe Dumnezeu caută prietenia cu El, pentru că prietenia cu El este o prietenie veșnică”.

Ierarhul s-a rugat Mântuitorului Hristos să alunge singurătatea din lume, singurătatea din oameni, tristețile și mâhnirile și să aducă pacea și bucuria Lui așa cum a adus-o la scăldătoarea din Vitezda atunci când a venit în ajutorul unui om bolnav.

Icoana Maicii Domnului „Portărița”

Odată cu restaurarea bisericii a fost restaurată și Icoana Maicii Domnului „Portărița”, pictată în Sfântul Munte Athos și adusă acolo în urmă cu un secol.

Icoana fost restaurată recent la Atelierele Patriarhiei Române pe cheltuiala Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul.

Mai multe informații despre această icoană sunt disponibile aici.

PS Timotei Prahoveanul a oferit bisericii din localitatea natală o cruce de binecuvântare din partea Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Foto credit: captură video Youtube / Trinitas TV

Sursa: Basilica.ro