PS Varlaam: Într-o lume în care nu auzim decât veşti rele, Buna Vestire ne arată cât de mult ne iubeşte Dumnezeu

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a vorbit de Buna Vestire, la Catedrala Patriarhală, despre taina și implicațiile întrupării Mântuitorului Hristos pentru întreaga umanitate, punând accept pe iubirea dumnezeiască. 

„Dacă cea dintâi veste bună după alungarea din Rai a venit după foarte multe vești rele, astăzi sărbătoarea Bunei Vestiricare ne arată cu cât de multă iubire ne-a iubit Dumnezeu pe noi, făptura mâinilor Salevine într-o lume în care din păcate nu auzim decât vești rele legate de epidemie, boală, sărăcie, moarte”, a spus Episcopul vicar patriarhal.

Chemarea Bisericii

Sărbătoarea este un îndemn la bucurie și nădăjduire în mântuire. 

„Biserica ne cheamă să ne bucurăm în ziua Bunei Vestiri și această bucurie și nădejde a mântuirii noastre la care suntem chemați să o trăim cu inima deschisă în fiecare zi a vieții noastre”.

„Pentru că în actul Întrupării se arată iubirea nesfârșită a lui Dumnezeu: Căci Dumnezeu așa a iubit lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică (Ioan 3:16)”. 

De ce o cinstim atât de mult

Părintele Episcop a prezentat o parte dintre motivele pentru care Maica Domnului este cinstită atât de mult de Biserică și de credincioși, afirmând că răspunsurile se regăsesc în evangheliile citite la Utrenie și Sfânta Liturghie, de sărbătoarea Bunei Vestiri. 

„Vedem că, potrivit cuvântului Arhanghelului Gavriil, ea este cinstită în primul rând de Dumnezeu. Bucură-te, ceea ce ești plină de har (Luca 1:28), o încredințează îngerul, subliniind că Domnul este cu tine, ceea ce arată o relație privilegiată potrivit făgăduinței făcută prin profetul Isaia care spune: Fecioara va lua în pântece și va naște fiu și vor chema numele lui Emanuel (Isaia 7:14)”.

„Maica Domnului este obiectul lucrării și iubirii cu totul unice în istoria umanității a lui Dumnezeu față de o persoană umană. Constatăm că nicio altă persoană din istoria întregii umanități nu a fost preamărită în cântări bisericești, imne, poezie, muzică, pictură, mozaic, sculptură ș.a.”.

„Niciunui alt sfânt nu i s-au ridicat mai multe biserici și mănăstiri, catedrale, sanctuare sau locuri de pelerinaj și într-atâtea locuri din lume găsim icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului ca ocrotitoare și mijlocitoare a creștinilor din toate vremurile”. 

„Dumnezeu Însuși a cinstit-o, pentru că același evanghelist Luca ne spune că în copilărie El i-a fost supus întru toate mamei Sale (Luca 2:51)”.

„A ascultat-o cinstindu-o la nunta din Cana Galileii, când la intervenția Maicii Domnului săvârșește prima minune transformând apa într-un vin al binecuvântării lui Hristos la această nuntă (Ioan 2:4-5)”.

„Fiecare serie de cântări din Biserica noastră se încheie cu un imn închinat Preasfintei Treimi, după care urmează întotdeauna o cântare plină de evlavie și de frumusețe închinată Maicii lui Dumnezeu”, a explicat Preasfinția Sa.

Acatistul Bunei Vestiri

PS Varlaam Ploieșteanul a îndemnat la citirea acestui acatist „foarte puternic”. 

„Acatistul Bunei Vestiri, care va fi citit și în săptămâna 5-a a Sfintelor Paști, este un acatist care are o frumusețe și o profunzime dogmatică cu totul excepționale, dar în același timp este și o rugăciune foarte puternică”.

„Părinții Bisericii au arătat întotdeauna o evlavie deosebită față de acatist al Bunei Vestiri, care marchează începutul mântuirii oamenilor. De aceea, mai ales în perioada Postului, această rugăciune a acatistului trebuie să devină și hrană sufletească pentru fiecare dintre noi”.

„Nu doar ascultându-l împreună în vinerea din săptămâna a 5-a a Postului, ci citindu-l și în cămara noastră acasă”. 

Ierarhul s-a rugat Maicii Domnului „să ocrotească viața noastră” și a insistat ca fiecare dintre noi să lucreze „cu frică și cutremur” în vederea mântuirii.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Sursa: Basilica.ro