PS Varlaam Ploieşteanul a hirotonit un preot pentru Vicariatul Ortodox Ucrainean

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal, a hirotonit duminică în preot, pentru Vicariatul Ortodox Ucrainean, un tânăr ucrainean din județul Maramureș.

El a fost hirotonit pe seama parohiei Câmpulung la Tisa, în timpul Sfintei Liturghii oficiate la Mănăstirea Antim din București.

PS Varlaam și-a exprimat speranța că tânărul cleric Gheorghe Chascear va împlini cu râvnă misiunea încredințată.

„Nădăjduim că Dumnezeu îl va ajuta să împlinească cu râvnă și cu bucurie multă slujirea aceasta, pe care a primit-o astăzi prin taina hirotoniei”.

„Nădăjduim că va avea alături ca ajutorul cel mai important pe doamna preoteasă care o să fie nelipsită de la Sfânta Liturghie, pentru a fi o pildă pentru toate creștinele din parohia încredințată păstoririi soțului”, a spus Preasfinția Sa.

Ierarhul a avut un cuvânt apreciativ la adresa preotului nou hirotonit.

„Am constatat cu toții că este un tânăr evlavios, un tânăr cu frică de Dumnezeu, cu mult bun simț și lucrurile acestea sunt valori foarte importante pentru tinerii de astăzi care din păcate sunt confruntați cu o mulțime de ispite, de încercări”.

Pe credincioșii care au participat la Sfânta Liturghie și slujba de hirotonie, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul i-a încurajat să dovedească permanent că sunt pământul cel bun, cu referire la Pilda Semănătorului care a fost citită în Duminica a 21-a după Rusalii.

„Să vă dăruiască Dumnezeu sănătate, răbdare, bucurie și să lucrați fiecare în dreptul dumneavoastră în așa fel încât să dovediți, cum ați dovedit și astăzi, că sunteți pământul cel bun în care Hristos a sădit cu speranța rodirii sămânța evangheliei Sale”.
Vicariatul Ortodox Ucrainean

Vicariatul Ortodox Ucrainean este o unitate administrativ-teritorială dependentă canonic de Patriarhia Română, dedicată credincioșilor ortodocși ucraineni care locuiesc în România. Aceștia participă la slujbe oficiate în limba maternă de preoți ucraineni sau vorbitori de limba ucraineană.

În prezent, Vicariatul își are sediul în orașul Sighetu Marmației (ju­dețul Maramureș) și îi cuprinde pe credincioșii din zona de nord a țării (Maramureș, Transilvania, Crișana, Banat).

În anul 1952, Vicariatul Ortodox Ucrainean a fost transformat în protopopiat ortodox ucrainean, cu sediul în comuna Poienile de sub Munte, județul Maramureș, aflat în juris­dicția Episcopiei Ortodoxe a Clujului, primind sprijin financiar de la Patriarhia Română.

După 1989, prin Hotărârea Sfântului Sinod nr. 1432/12 februarie 1990, a fost re­înf­iințat Vicariatul Ortodox Ucrainean, acesta fiind direct dependent canonic de Patriarhia Română.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Sursa: Basilica.ro