Să îmbrăcăm veșmântul pocăinței și să ne înfățișăm înaintea lui Dumnezeu, a spus PS Paisie Sinaitul

„Să învățăm deci să îmbrăcăm «veșmânt plăcut Domnului» şi în acest vesmânt al pocăinței, al curăției sufletului, să ne înfățișăm înaintea lui Dumnezeu în duminici, în sărbători, în clipele noastre de rugăciune şi în orice moment”, a spus Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul duminică la Mănăstirea Ghighiu din județul Prahova.

În cuvânt, Episcopul vicar patriarhal a explicat textul evanghelic duminical despre nunta fiului de împărat și a subliniat faptul Dumnezeu „așteaptă și de la noi răspunsul de a veni la nunta Fiului Său”.

Pilda nunții fiului de împărat – imagine de ansamblu a istoriei mântuirii

„Pilda nunții fiului de împărat ne prezintă o imagine de ansamblu a istoriei mântuirii oamenilor, atât în Vechiul Testament, cât și în Noul Testament”, a explicat ierarhul.

„Este o parabolă profetică, deoarece prevestește evenimente viitoare față de momentul în care a fost rostită: vestirea Evangheliei lui Hristos la neamuri (lucru de neconceput la acea dată), precum și distrugerea Ierusalimului”.

„Pilda nunții fiului de împărat este și o pildă eshatologică, adică ne vorbește despre evenimentele finale ale istoriei mântuirii, a doua venire în slavă a Fiului lui Dumnezeu să judece viii și morții”.

Dincolo de valoarea ei profetică și eshatologică, a explicat Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, „pilda aceasta are o valoare morală pentru fiecare dintre noi, ne cheamă la o profundă cercetare de sine”.

Cu toții suntem chemați la nuntă

„Înaintea Împăratului Dumnezeu nu ne putem înfățișa fără haina de nuntă, cea curată și luminoasă, a neprihănirii, pe care noi am primit-o la botez, pentru că altfel vom fi scoși afară”.

„Chemarea Evangheliei de astăzi este, prin urmare, să venim la Nunta Fiului lui Dumnezeu. Să lăsăm pretextele! Să lăsăm scuzele care ne fac să tot amânăm pocăința, întâlnirea cu El, Spovedania, Împărtășania mai cu seamă — care este Nunta și Cina Fiului lui Dumnezeu— şi să împlinim toate faptele bune, care ne fac vrednici să îmbrăcăm vesmânt ales de nuntă”, a adăugat la final Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul.