Să părăsim întunericul şi să alegem Lumina: Episcopul vicar Timotei Prahoveanul

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a vorbit duminică în predica de la Catedrala Patriarhală despre posibilitatea noastră de a alege între întuneric și Lumină, alegere care ne va hotărâ veșnicia.

Ierarhul a explicat că avem o chemare spre Lumină, spre Hristos. „Dorim mereu să fim lumină, iubiți credincioși”, a spus Preasfinția Sa.

„Dacă nu îl căutăm pe Domnul ne vom întâlni cu întunericul mormântului

„De câte ori venim în Biserică așezăm câte o lumânare în sfeșnic, acasă aprindem candela, iar toate acestea sunt dorințe ale dobândirii Luminii, chiar dacă sunt la început de drum. Iar Postul Mare ne cheamă să părăsim întunericul din lăuntrul, întunericul de lângă noi, întunericul care pare atât de prezent în noi și viața pe care o trăim, și să alegem Lumina” a spus Preasfinția Sa.

Cuvintele au fost rostite în contextul Duminicii Sfântului Grigorie Palama, teologul Luminii necreate, și cu prilejul episodului biblic al vindecării slăbănogului din Capernaum.

Preasfinția Sa a făcut referire la cei patru prieteni care l-au coborât pe bolnav de pe acoperiș, în fața lui Hristos, spre vindecare și a subliniat că într-o zi „patru prieteni sau cunoscuți ne vor duce în drumul către lumină”. Însă, alegerea Luminii sau a întunericului se face în timpul vieții prin propriile fapte, prin căutarea lui Dumnezeu.

„Atunci când se lasă în mormânt trupul unui om, este lăsat de patru oameni, asemenea oamenilor din evanghelia de astăzi. Avem două posibilități după așezarea noastră în țărâna din care am fost făcuți. După ce vom fi lăsați acolo putem să ne întâlnim cu Domnul, cum s-a întâlnit paralizatul de astăzi, iar Hristos i-a iertat păcatele. Dacă nu îl căutăm pe Domnul ne vom întâlni cu întunericul mormântului”.

„Alegem fiecare pe cine vrem să întâlnim, pe Domnul care este Lumina lumii și care ne oferă iertarea păcatelor ori să ne întâlnim cu întunericul mormântului”.

Ierarhul a reamintit, oferind exemplul celor patru necunoscuți din evanghelie, că în timpul vieții pământești nu avem prea mulți prieteni. „Ne lăudăm că îi cunoaștem pe oameni, credem că ne sunt foarte apropiați, dar, de multe ori, realitatea este alta”, a afirmat Preasfinția Sa precizând că Părinții Bisericii spun că, de regulă, adevărații prieteni ating numărul celor din evanghelia de azi.

Despătimirea: cel mai greu drum

Despre Sfântul Grigorie Palama, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a spus că a fost un om al rugăciunii care a ales între liniștea în locul rangurilor lumești.

„S-a retras din lume și a preferat cuvintele marilor nevoitori din Muntele Athos mai mult decât ce-i oferea Constantinopolul în toată splendoarea lui”, a subliniat Preasfinția Sa.

Experiența din Muntele Athos i-a deschis drumul spre despătimire. „Viitorul ierarh al Tesalonicului a învățat liniștirea și curățirea de patimi, a învățat că cel mai greu drum este să te curățești pe tine de patimi”.

„A înțeles că acest proces durează toată viața. A înțeles, asemenea altor trăitori în același duh al isihiei, că războiul unui om care îl iubește pe Dumnezeu nu se încheie asemenea unei expediții militare, ci durează toată viața. Unii pot biruii, alți pot fi înfrânți în ultima clipă, alții înfrânți, însângerați și îngenuncheați ar putea să se refacă și să biruiască până la urmă în lupta cu puterea întunericului”.

Preasfinția Sa a oferit și exemplul Sfântului Ioan Iacob de la Neamț, un mare isihast român. El l-a căutat pe Dumnezeu și s-a învrednicit de vederea Luminii.

„În zilele dinaintea trecerii sale din această viață, în anul 1960, avea peștera în care lucra acoperită de lumină. Beduinii din jur, care nu îi iubeau pe creștini, i-au mărturisit starețului de la Hozeva că înainte cu câteva zile de moartea cuviosului, peștera parcă luase foc. În realitate, în chilia Sfântului Ioan Iacob erau câteva lumânări pe care le folosea cu scumpătate pentru a lucra noaptea ori pentru a se ruga, dar lumina pe care au văzut-o beduinii era slava celor care îl caută pe Dumnezeu, a celor care se curăță de neputințele lor, a celor care se pocăiesc”.

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat Sfânta Liturghie pe Dealul Patriarhie, în baldachinul din apropierea Catedralei Patriarhale.

Foto credit: Mircea Florescu/Basilica.ro

Sursa: Basilica.ro