Samarineanul milostiv nu este altcineva decât Mântuitorul Iisus Hristos: PS Varlaam Ploieşteanul

„Samarineanul milostiv nu este altcineva decât Mântuitorul Iisus Hristos”, a spus duminică la Catedrala Patriarhală Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.

Episcopul vicar patriarhal a precizat că Samarineanul milostiv menționat în Evanghelie face referire la Hristos „Care a venit în lume să salveze rănile umanității căzute, asemenea călătorului sau pelerinului care cobora de Ierusalim la Ierihon”.

Ierarhul a prezentat pe scurt învățătura Părinților Bisericii vizavi de textul biblic de la Luca 10:25-37.

„Evanghelia prezintă prin pilda unui călător oarecare istoria dramatică a umanității care prin păcat s-a separat de Dumnezeu și a intrat pe mâna tâlharilor, adică a demonilor care l-au dezbrăcat de virtuțile și darurile cu care a fost învrednicit întâiul om prin actul creației sale după chipul și asemănarea lui Dumnezeu și care pe parcursul mileniilor s-a scufundat într-un întuneric și într-o suferință tot mai mare”.

„Samarineanul fiind Fiul lui Dumnezeu Care va veni la sfârșitul istoriei să judece viii și morții făgăduiește celor care vor săvârși fapte bune că le va răsplăti tot ceea ce au făcut bun în această viață”.

PS Varlaam Ploieșteanul a menționat ideea centrală Evangheliei duminicale.

„Într-o lume în care există atât de multă suferință, boală, singurătate, moarte, Evanghelia este o chemare pentru fiecare dintre noi de a ne face la rândul nostru asemenea Samarineanului milostiv aproapele celui aflat în suferință”.

La Sfânta Liturghie a fost citită Pastorala Sfântului Sinod la prima duminică din Postul Nașterii Domnului. Una dintre temele mesajului pastoral face referire la filantropii ortodocși români, comemorați de Patriarhia Română în anul 2020.

Cu privire la dărnicia acestora, Episcopul a spus că „Pilda Samarineanului milostiv a rodit mereu în neamul nostru românesc”.

El a avut un mesaj pentru cei din contemporaneitate: „Suntem chemați și noi să urmăm îndemnul Mântuitorului nostru Iisus Hristos de la finalul Evangheliei din Duminica a 25-a după Rusalii – «Mergi și fă și tu asemenea» (Luca 10:37)”.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Sursa: Basilica.ro