Sărbătoarea Sfântului Nectarie la Mănăstirea Radu Vodă | PS Timotei Prahoveanul a oficiat Sfânta Liturghie

Sute de credincioși bucureșteni și pelerini din alte zone ale țării au luat parte la hramul Mănăstirii Radu Vodă din Capitală, în ziua sărbătorii Sfântului Nectarie de Eghina. Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a oficiat joi Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de clerici, informează basilica.ro.

Manifestările prilejuite de acest hram au început din 8 noiembrie 2017. Dimineața au fost purtate în procesiune moaștele Sf. Nectarie Taumaturgul și ale Sf. Efrem cel Nou și așezate într-un baldachin în apropierea așezământului.

Numeroși credincioși au adus cinstire sfintelor moaște, joi în jurul orei 9:00, durata medie de așteptare la rând fiind de 2 ore, conform Trinitas TV.

În predica rostită la Sfânta Liturghie, PS Părinte Timotei a subliniat faptul că mulți credincioși se află în această zi în biserici ca la una din marile praznice ale Ortodoxiei, lucru ce arată evlavia deosebită față de Sfântul Ierarh Nectarie de Eghina, care a trecut la cele veșnice în urmă cu 97 de ani.

În continuare, Preasfinția Sa a evocat personalitatea și calitățile duhovnicești ale marelui ierarh serbat, dar și numeroasele tămăduiri minunate care s-au făcut prin el.

Ce putem reține din viața lui atât de frumoasă dar și plină de încercări? În primul rând faptul că de mic copil și-a încredințat viața în mâinile lui Dumnezeu și nu s-a îndepărtat de la slujirea Bisericii, chiar și în condiții grele, a spus ierarhul.

Smerenia lui, defăimările pe care le-a răbdat, toate au fost socotite de Dumnezeu ca virtuți, a adăugat Preasfinția Sa. Vedem în viața Sfântului Nectarie și în felul cum a fost proslăvit, că Dumnezeu răspunde în chip bogat la nedreptățile și defăimările oamenilor.

Sfântul Nectarie Taumaturgul ne îndeamnă să căutăm mai mult prietenia cu Dumnezeu decât cu lumea aceasta înșelătoare, a concluzionat Preasfinția Sa.

În partea a doua a omiliei rostite, ierarhul a amintit credincioșilor și pelerinilor prezenți la Mănăstirea Radu Vodă faptul că Sfântul Nectarie a construit cu mari greutăți o bisericuță în Eghina, dar după moartea sa, Dumnezeu a rânduit să se înalțe acolo una dintre cele mai frumoase biserici ortodoxe.

Vorbind despre măreața biserică, PS Timotei a făcut referire și la proiectul Catedralei Mântuirii Neamului.

Cum au putut credincioșii dintr-o mică insulă cum este Eghina să construiască o asemenea catedrală și noi ne plângem de un astfel de proiect, când suntem mulți și ar trebui să fim uniți? Dumnezeu răsplătește celor care iubesc buna cuviință sau frumusețea casei Lui, a adăugat spre final Părintele Episcop.

Sfintele moaște vor rămâne în baldachinul din curtea mănăstirii până la închinarea ultimului pelerin, după care vor fi reașezate în biserica așezământului.

Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina, numit Taumaturgul pentru vindecările miraculoase, îndeosebi de cancer, care s-au săvârșit pentru cei care s-au închinat cu credință sfintelor sale moaște, este unul din cei mai iubiți sfinți din Grecia, dar nu numai.