Sărbătoarea Sfântului Sfinţit Mucenic Valentin la Parohia Delea Nouă Calist din Capitală

Credincioșii parohiei Delea Nouă Calist din Bucureşti au participat în perioada 29-30 iulie 2017 la slujbele prilejuite de sărbătoarea Sfântului Sfinţit Mucenic Valentin.

Cei prezenți au avut ocazia să aducă cinstire unui fragment din moaștele sfântului.

Slujbele prilejuite de cinstirea sfântului au debutat sâmbătă, 29 iulie 2017, când a fost oficiată Vecernia cu Litie. În data de 30 iulie 2017 a fost săvârșită Utrenia, Sfânta Liturghie şi slujba Parastasului de către preoţii slujitori.

Credincioșii prezenți au primit din partea membriilor Consiliului şi Comitetului parohial pachete cu alimente şi medicamente, informează basilica.ro.

Sfântul Valentin s-a născut în anul 175, la Interamna (Terni de astăzi, în regiunea Umbria din Italia). A fost hirotonit preot de către Sfântul Felician de Foligno, iar Episcop de Interamna de către Papa Victor I.

Remarcabil propovăduitor al Evangheliei, făcător de minuni şi vindecător, a fost foarte iubit de către credincioşii săi. A fost arestat, torturat şi decapitat la Roma, la vârsta de aproape o sută de ani, din ordinul prefectului Placid Furius, în timpul persecuţiilor împăratului Marc Aureliu.

A fost ucis în secret, în timpul nopţii, pentru a se evita răscoala populaţiei din Terni. Trupul său a fost luat de către ucenicii săi, Proclu, Efir şi Apolonie, dus în cetatea Interamna, unde slujise ca Episcop, şi îngropat cu mare cinste.

(Vieţile Sfinţilor pe luna iulie, retipărită şi adăugită cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, după ediţia din 1901-1911, Editura Episcopiei Romanului – 1997).