Sf. Antonie de la Iezer, cinstit în capitală: Ne rușinăm văzând râvna lui, a spus PS Timotei Prahoveanul

Parohia bucureșteană „Sfântul Antonie cel Mare” – Titan îl are ca ocrotitor spiritual și pe Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, cinstit în 23 noiembrie.

Cu această ocazie, PS Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a slujit miercuri în biserica parohială.

La predică, PS Timotei a evocat viața Sfântului Antonie și a elogiat râvna lui.

„Ce fericit negustor”, a spus PS Timotei despre Sf. Antonie amintind că acesta a ctitorit Schitul Iezer pe care îl găsise în ruină „cu lucrul mâinilor lui și cu bogăția pe care o adunase”.

„După o perioadă de ședere în obște, el a preferat să meargă în munte, la o oarecare distanță, unde și-a săpat în piatră o chilie și locul unde urma să fie îngropat. Acolo s-a rugat, nevoința lui fiind cunoscută în mod deplin de Dumnezeu: privegherile, rugăciunile, lucrul mâinilor; pentru că, om în vârstă fiind, trecut de șaizeci de ani, s-a ostenit mult săpând în piatră chilia care se păstrează până azi”.

„Văzând o astfel de râvnă, ne rușinăm noi, cei care lucrăm atât de puțin sau chiar deloc pentru mântuirea noastră”, a subliniat ierarhul.

„Pomenirea unui astfel de sfânt este un prilej de a ne întări credința, de a spori râvna pentru cele sfinte și mai ales dragostea pentru rugăciune”.

În cadrul Sfintei Liturghii diaconul Andrei Solomon a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Valea Târsei din localitatea prahoveană Breaza, iar teologul Alin ­George Stoica, secretar eparhial la secretariatul Arhiepiscopiei Bucu­reștilor, a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei ilfovene Căldăraru.

În iunie s-au împlinit treizeci de ani de la canonizarea Sfântului Antonie de la Iezer. Cuviosul a trăit la sfârșitul secolului 17 și începutul secolului 18.

Parohia „Sf. Antonie” – Titan deține din 2020 un fragment din moaștele Sf. Antonie de la Iezer. Acestea au fost purtate în procesiune marți seară, în ajunul hramului.