
Biserica „Sf. Grigorie Palama” din campusul Universității Politehnica București și-a serbat ocrotitorul duminică. Liturghia și parastasul pentru ctitori au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul. Sărbătoarea sfântului ne amintește că fiecare creștin, prin trăirea vie a credinței, devine o lumină pentru cei de jur, a spus ierarhul.
Episcopului vicar patriarhal i-au fost alături în slujire Părintele Profesor Constantin Coman de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, Părintele Lector Marian Mihai, parohul bisericii, Părintele Maricel Popa, slujitor al sfântului lăcaș, și alți clerici bucureșteni.
Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a vorbit despre Evanghelia vindecării slăbănogului din Capernaum și despre ocrotitorul sfântului lăcaș.
„Evanghelia de astăzi a fost aleasă a se citi în Duminica a doua a Sfântului și Marelui Post, pentru a cultiva în perioada aceasta credința și solidaritatea celor patru prieteni ai slăbănogului”, a spus ierarhul.
„Ne arată cât de importantă este credința și rugăciunea părinților care se roagă pentru întoarcerea noastră, a prietenilor, sau, când suferind de o boală gravă, care ne împiedică atât voința de a crede, întunecându-ne boala respectivă mintea și puterile sufletești, sau punându-ne în imposibilitatea de a rosti vreo rugăciune cât de Dumnezeu.”
Vindecare sufletească prin credința celor apropiați
„Iată că acești patru oameni din Capernaum aduc la Iisus un om păcătos. De aceea, Iisus mai întâi iertat păcatele. Sfântul Apostol Iacob, în epistola sa sobornicească, ne spune că trebuie să știm că, dacă cineva dintre noi va întoarce vreun om păcătos din rătăcirea căii lui, își va mântui sufletul din moarte și va acoperim mulțime de păcate.”
Totodată, evanghelia duminicii ne mai arată că vindecarea trupească începe cu vindecarea sufletească, a continuat ierarhul.
„Învățăm de aici ca adeseori păcatele se manifestă în viața noastră printr-o mulțime de necazuri și de suferințe. Lucrul acesta este subliniat în legea veche prin repetata expresie: «Părinții au mâncat aguridă și copiilor li s-au strepezit dinții»”, a subliniat Preasfinția Sa.
Episcopul vicar patriarhal i-a sfătuit pe credincioși să caute permanent vindecarea sufletească și să cultive răbdarea plină de speranță în necazuri.
„Să cultivăm nădejdea și răbdarea cu smerenie a necazurilor din viața noastră, după pilda de astăzi a slăbănogului și să ne îngrijim ca, folosindu-ne de puterea dată de Dumnezeu oamenilor aleși, de a lega și dezlega păcatele pe pământ, și noi, în taina sfintei spovedanii, în perioada aceasta a Postului Mare, să primim dezlegare de păcate ca premisă a vindecării noastre sufletești și trupești.”
Creștinul ca lumină pentru cei din jur
„În Duminica aceasta se face și pomenirea Sfântului Grigorie Palama, ocrotitorul acestui sfânt așezământ din cadrul Universității Politehnice din București”, a mai spus Preasfinția Sa.
„Să ne amintim astăzi că Sfântul Grigorie Palama a fost numit teologul luminii necreate, al luminii neînserate din împărăția cea netrecătoare a Preasfintei Treimi.”
„Prăznuirea de astăzi a Sfântului Grigorie Palama este un îndemn de a căuta lumina cea neînserată, de a-L urma pe Hristos, Lumina Lumii, pentru că El Însuși Se prezintă cu cuvintele acestea: «Eu sunt lumina lumii, cel care Îmi urmează Mie nu va rătăci în întuneric».”
„Însă, după ce i-a învățat trei ani și jumătate pe ucenici tainele Împărăției Cerurilor, Iisus le spune ucenicilor: Voi sunteți lumina lumii, de unde înțelegem că fiecare creștin care a primit haina luminoasă a botezului devine, prin mărturisirea credinței, prin trăirea vie a credinței, prin împlinirea rânduielilor Evangheliei, o lumină pentru cei de jur”, a adăugat ierarhul.
„Să ne învrednicească Bunul Dumnezeu, pentru rugăciunile Sfântului Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului, ca și noi să folosim timpul acesta al Sfântului și Marelui Post pentru a aduna cât mai multă lumină în sufletele noastre, împlinind Evanghelia Mântuitorului Iisus Hristos, ca și cei care s-au înstrăinat de Biserică, văzând faptele noastre cele bune, să preamărească pe Tată nostru cel din ceruri”, a încheiat Preasfinția Sa.
Biserica din campusul Universități Politehnica București a fost construită prin eforturile ASCOR București la începutul anilor 1990, cu sprijinul Aedificia Carpați. A fost finalizată în 1995.