Document: Sf. Sofronie de la Essex a dăruit românilor moaștele Sf. Siluan Athonitul

Sfântul Sofronie de la Essex a dăruit românilor în anul 1992 un fragment din moaștele Sfântului Cuvios Siluan Athonitul, serbat anual în 24 septembrie.

Actul de donație care a însoțit sfintele moaște a fost întocmit și semnat de Sfântul Sofronie de la Essex, canonizat anul trecut de Patriarhia Ecumenică.

Fragmentul este unul dintre cele primite de Sfântul Sofronie în data de 24 septembrie 1941, pe atunci Arhimandrit la Mănăstirea „Sfântul Pantelimon” din Muntele Athos, când a avut loc deschiderea mormântului Sfântului Siluan Athonitul, la trei ani de la adormirea sa.

Sfântul Sofronie menționează în actul de donație că a primit sfintele moaște în mâinile sale de la călugărul care a făcut deshumarea.

Patriarhia Română a oferit sfintele moaște Bisericii „Sfântul Nicolae” – Paraclis Universitar din București. Este prima biserică din țară care a primit moaștele Sfântului Siluan Athonitul.

Părintele paroh Vasile Gavrilă a declarat pentru Basilica.ro că membrii comunității au primit ajutor de multe ori de la Sfântul Siluan Athonitul, dar coagularea comunității de tineri de la această biserică, și implicit activitățile întreprinse, reprezintă cea mai mare minune a sfântului.

Părintele Gavrilă a mai subliniat că impactul pe care l-a avut Sfântul Siluan în rândurile tinerilor și în mediul intelectual a fost resimțit nu numai în România, ci în întreaga lume.

În cinstea sfântului, în lăcașul de cult a fost oficiată în ajunul sărbătorii sale, 23 septembrie, de la ora 21:00, Slujba Privegherii. La câteva minute după miezul nopții a început Sfânta Liturghie care s-a încheiat în jurul orei două dimineața.

Părintele Vasile Gavrilă a explicat care a fost motivul pentru care a fost oficiată Sfânta Liturghie de noapte. „Pentru a le oferi posibilitatea credincioșilor, care nu ar fi putut veni în timpul programului de lucru, să participe la sărbătoare”.

Tot în contextul sărbătorii de anul acesta, noul număr al Foii parohiale „Cuvânt bun” a fost dedicat Sfântului Cuvios Siluan Athonitul.

Fragmente din moaștele Sfântului Siluan se află și la Schitul Darvari din București, Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia și la Biserica Memorială „Mihai Viteazul” din Alba Iulia.

Foto credit: Basilica.ro

Sursa: Basilica.ro