Sfântul Constantin cel Mare este un model pentru cei chemaţi să conducă: Episcopul vicar Varlaam Ploieşteanul

Sfântul Constantin este modelul ideal al oricărui demnitar chemat să gestioneze treburile unei comunități sau ale unui neam, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul în predica de joi seara de la Catedrala Patriarhală.

Ierarhul și-a argumentat cuvintele rostite la Slujba Privegherii prin evidențierea calităților  sfântului, dar și a hotărârilor pe care le-a adoptat pentru bunăstarea imperiului, în cei 30 de ani de domnie. De asemenea, Preasfinția Sa a subliniat dragostea împăratului pentru Biserică și ajutorul oferit creștinilor.

„S-a dovedit a fi nu doar cel care va elibera credința creștină, care va da libertare deplină de manifestare creștinilor în Imperiul Roman, ci s-a dovedit a fi un apărător și protector al Bisericii, un adevărat apostol. A fost un împărat mare din toate punctele de vedere, a fost un strălucit funcționar imperial, un mare general, un strălucit împărat, dar, în același timp, și un evlavios membru al Bisericii și un sprijinitor al unității Bisericii de pretutindeni,” a spus Preasfinția Sa.

Pentru modul în care a condus imperiul, Sfântul Constantin a primit apelativul de „cel Mare”, dar nu din partea Bisericii, a afirmat episcopul.

„Acest atribut nu i-a fost dat de Biserică, ci de către un filozof atenian păgân care scriind biografia împăratului l-a numit cel Mare. Biserica, recunoscătoare, l-a trecut în rândul sfinților și l-a numit Întocmai cu Apostolii pentru libertatea pe care a dăruit-o”.

Preasfinția Sa a amintit de convocarea Sinodului Ecumenic de la Niceea din 325, despre care a spus că a fost cea mai importantă faptă a Sfântului Constantin din punct de vedere al unității Bisericii

„Au participat 318 Sfinți Părinți și Biserica, fără a aduce o învățătură nouă, a stabilit și clarificat învățătura ei de credință bazată pe Sfintele Evanghelii și învățătura părinților de dinainte cu privire la dumnezeirea Mântuitorului Iisus Hristos”.

Sfântul Constantin a fost cel care a convocat Sinodul de la Niceea pentru a reface unitatea Bisericii.

„A participat la ședințele de deschidere și închidere împreună cu mama sa, Sfânta Elena; a ținut un discurs în care îi numește pe episcopi prietenii săi, el însuși socotindu-se a fi împreună slujitor al Bisericii împreună cu episcopii și-a rugat să depună toate eforturile de a reconstrui unitatea Bisericii sfâșiată de erezia lui Arie din Alexandria Egiptului”.

Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt ocrotitorii spirituali ai Catedralei Patriarhale, de la a cărei sfințire s-au împlinit 363 de ani.

Ctitoria domnitorului Constantin Șerban Basarab, actuala catedrală, a fost sfințită în data de 6 mai 1658 de Patriarhul Macarie III al Antiohiei.

În anul 2002, la sărbătoarea hramului catedralei, o delegație a Bisericii Ortodoxe din Cipru a dăruit Patriarhului Teoctist o raclă cu fragmente din moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena, aduse de la Mănăstirea Kykkos.

De-a lungul a trei secole și jumătate de existență, Catedrala din Dealul Mitropoliei a fost locul în care s-a scris istoria Bisericii noastre, de la întronizări de mitropoliți și patriarhi și până la impresionantele pelerinaje la moaștele Cuviosului Dimitrie cel Nou sau la ale altor sfinți.

Foto credit: Basilica.ro/Raluca-Emanuela Ene

Sursa: Basilica.ro