Sfinții Trei Ierarhi s-au îngrijit de cei bătrâni și bolnavi, a spus PS Timotei Prahoveanul

„Sfinții Trei Ierarhi pomeniți astăzi, în special Sf. Vasile cel Mare și Ioan Gură de Aur, s-au îngrijit de cei bătrâni și bolnavi, pentru care au inițiat construirea unor așezăminte sociale, iar Sf. Vasile cel Mare a construit un orășel care s-a numit mai târziu Vasiliada. Aici erau tratați bătrânii, bolnavii, leproșii, săracii și pelerinii”, a subliniat marți PS Timotei Prahoveanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a menționat cât de greu este a expune întreaga activitate a celor trei sfinți, pentru că „ar trebui dreptmăritori creștini, să rămânem aici zile și săptămâni la rând ca să vorbim despre acești mari părinți, ori ca să le lecturăm opera, pentru că opera lor strălucitoare de teologie a rămas actuală, în pofida trecerii timpului”.

„Multe daruri au avut acești sfinți. Voi aminti de unul, foarte necesar în lumea de astăzi, darul prieteniei. În primul rând ei au râvnit la o prietenie dincolo de lumea aceasta cu Dumnezeu. Prietenie pe care au cultivat-o prin rugăciune, fapte și nevoință. Au avut și prietenie unul față de celălalt. Vasile cel Mare și Grigorie Teologul au fost prieteni adevărați”, a spus ierarhul.

PS Timotei Prahoveanul ne-a explicat că „toți trei au provenit din familii nobile pe de o parte, dar mai ales credincioase. Toți trei au avut mame creștine, evlavioase, trecute astăzi în rândul sfintelor. Au beneficiat de o educație creștină autentică și s-au întâlnit de timpuriu cu învățătura Bisericii și a Sfintei Scripturi”.

„Perioada în care ei au păstorit a fost plină de tulburări. Lumea încerca să intervină pe căi diferite. Cei trei ierarhi pomeniți nu au acceptat. De aceea, au dus o luptă permanentă pentru apărarea credinței”.

La final, ierarhul s-a rugat către Sfinții Trei Ierarhi „sârguiți-vă să scoateți pe credincioși din smintelile lumii și să ne scăpați pe noi din chinurile cele de veci!”.

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a slujit, în 30 ianuarie, la Catedrala Patriarhală din București.